Op zaterdag 12 november pakten bewoners van de Irenestraat, Beatrixstraat en de Woudweg in Elst gezamenlijk hun voortuinen aan op de ‘Vergroen uw voortuin-dag’. Het initiatief hiervoor kwam uit de samenwerking tussen project Heuvelrugtuinen, woningcorporatie Rhenam Wonen en de gemeente Rhenen. De partijen werken samen met bewoners aan een groene en leefbare wijk.

Meer dan twintig huishoudens hadden zich opgegeven om met een passend plantenpakket aan de slag te gaan. Allemaal zetten ze deze dag stappen om van hun tuin een Heuvelrugtuin te maken. Dit houdt in: minder steen, meer inheemse beplanting en zorgvuldig omgaan met regenwater. Vrijwilligers van de lokale Groei & Bloei en IVN-afdeling stonden paraat om hen daarbij te helpen. En een beetje hulp was zeker niet weg; er zijn flink wat stenen en tegels vervangen door inheemse kruiden, boompjes en struiken.

De organisatie zorgde niet alleen voor helpende handen, maar ook voor het nodige materieel. De schoppen, kruiwagens en harken van de gemeente kon iedereen gebruiken en om steen, grind en oude beplanting af te voeren waren er containers geregeld. Wat ervoor in de plaats kwam, waren inheemse planten die goed passen in een Heuvelrugtuin. Tuinontwerper Frederike van der Kooij voorzag iedereen die dat wilde van het juiste advies bij het juiste plantje; de kaardenbol in de zon en niet te dicht om de gele kornoelje heen planten.

Zoals dat hoort op een burendag was er natuurlijk ook ruimte voor even bijkletsen met koffie, thee en een tafel vol lekkers. Wie het woord ook met veel plezier tot de bewoners richtten waren wethouder Bert Fintelman en directeur-bestuurder van Rhenam Wonen Wieke van Veldhuizen. Beiden gaven ze aan dat buren die samen vergroenen veel kunnen betekenen voor de leefbaarheid en samenhorigheid in de wijk. Wethouder Bert Fintelman: “Groenere tuinen helpen ons om het koeler te hebben in de hete zomers en droge voeten te houden bij zware buien.” Wieke van Veldhuizen vult aan: “Met elk nieuw plantje, elke tegel eruit en elke liter regenwater die de grond in kan maken jullie al een verschil.” En wat is er nu leuker dan dit samen aan te pakken in het najaarszonnetje?

Na een middag scheppen, tegels wippen, sjouwen en aanplanten konden de bewoners en vrijwilligers onder het genot van verse poffertjes met tevredenheid terugkijken op wat ze teweeg hadden gebracht. Wie nu een rondje om het huizenblok loopt, kan er niet omheen: Hier is het dankzij iedereens inzet vanaf nu een stuk groener wonen.