Meld je nu aan als vrijwilliger en help mee!

Zwerfafval in de natuur heeft negatieve effecten op planten, dier en mens. Het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Het duurt vaak lang voordat zwerfafval zonder tussenkomst van de mens is afgebroken. Zelfs natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang bestaan. Daarom maakt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zich sterk voor een afvalvrij Nationaal Park.

In oktober 2021 – tijdens de Beleefweek in de herfstvakantie (16 t/m 24 okt) – organiseren Nederland Schoon en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een opschoonactie waarmee tot wel 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij gemaakt wordt. Tijdens deze week zullen zogenaamde cleanteams samen met vrijwilligers zwerfafval opruimen dat op en rondom de paden ligt. Deze actie is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Procter & Gamble.

Meedoen met de opschoonactie

We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie willen helpen met opruimen. Samen met de cleanteams kan iedereen een steentje bijdragen.

 

Meld je hier aan als vrijwilliger voor de schoonmaakactie

100% zwerfafvalvrij doen we niet alleen

Wij geloven dat we meer kunnen doen als we samenwerken. Een 100% zwerfafvalvrij National Park Utrechtse Heuvelrug bereiken we niet alleen. We roepen iedereen dan ook op om mee te helpen, voor nu en toekomstige generaties!

Meedoen

We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie willen helpen met opruimen. Samen met de cleanteams kan iedereen een steentje bijdragen.

Meld je hieronder aan als vrijwilliger voor de opschoonacties. Je kan zelf jouw gewenste dag kiezen. De startlocaties staan hieronder, waar je helpt kan je zelf bepalen.

Startlocaties

Structurele oplossingen


Maar we doen meer! Door gebruik te maken van app Litterati, brengen we in kaart wat voor type afval waar ligt. Die informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Hierdoor kunnen we samen tot structurele oplossingen komen, die het Nationaal Park schoon houden. De afvalbakken en grijpers blijven bovendien in eigendom van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en kunnen dus blijvend ingezet worden om het park schoon te houden.

Plastic Vrije Zones


In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werken we ook aan PlasticVrije Zones. Dit doen we op initiatief van GoedVolk en worden hierin ondersteund door Staatsbosbeheer. Het Doornse Gat en Landgoed Zonheuvel zijn al PlasticVrije Zones. Wil jij ook een Plastic Vrije Zone maken? Hoe meer partijen het concept PlasticVrije Zone omarmen, hoe beter. Neem contact op met de initiatiefnemers voor meer informatie over het realiseren van een PlasticVrije Zone op jouw bedrijventerrein, schoolplein of in een natuurgebied. Kijk op PlasticVrije Zone | Utrechtse Heuvelrug.

Over P&G

De schoonmaakactie wordt mogelijk gemaakt door een donatie van P&G. Bij P&G (bekend van merken als Ariel®™, Dreft®™, Gillette®™ en Oral-B ®™) is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het bedrijf moedigt verantwoorde consumptie aan via 3 pijlers: afval, energie en water. Op het gebied van afval streeft P&G ernaar om tegen 2030 100% van haar verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar te maken en het gebruik van nieuw plastic in haar productverpakkingen met 50% te verminderen. Om ook lokaal een verschil te maken is P&G toegewijd het geld te doneren aan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug om 200 km wandelpaden en hun directe omgeving zwerfafval vrij te maken.

Kijk ook op de website Lekker in je Leven.

Over Nederland Schoon

Nederland Schoon werkt al 30 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies creëren zij bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel.

Kijk ook op de website van Nederland Schoon.

Wij werken in deze opschoonactie samen met