Zo kunnen we lang van de natuur blijven genieten

Wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden: iedereen geniet op zijn of haar eigen manier van de natuur. Hieronder hebben we 6 tips op een rijtje gezet om de natuur te beschermen tijdens je bezoek.

7 tips om de natuur te beschermen tijdens je bezoek (+bonustip!)

1. Houd de natuur schoon

Iedereen wil genieten van mooie, schone natuur. Laat dus geen rommel achter en neem je afval mee terug.

2. Beperk lawaai

Net als wij hebben dieren rust nodig. Probeer daarom niet te veel lawaai te maken. Zo kan iedereen genieten van de rust en ruimte.

3. Let op bij kruisingen

Veel gebruikers hebben ieder hun eigen routes. Soms kom je elkaar tegen bij gedeelde paden of kruisingen. Let op medebezoekers, laat weten dat je eraan komt door te groeten of je fietsbel te gebruiken, minder vaart en geef elkaar de ruimte om te passeren.

4. Kom eens met het OV

Het Nationaal Park is goed te bereiken per trein. Stations als die van Baarn, Den Dolder en Hollandse Rading liggen zo dicht bij de natuur dat je vanaf het perron zo het bos inloopt. Vervolg je je OV-reis liever per fiets? Op de wat grotere stations zijn vaak OV-fietsen beschikbaar.

5. Let op je hond

Ook honden zijn welkom in het Nationaal Park. In de meeste gebieden mogen ze aangelijnd mee. Ook zijn er losloopgebieden, bijvoorbeeld in het Amerongse Bos, het Baarnse Bos, Hooge Vuursche en Lage Vuursche, Landgoed Groeneveld, Kozakkenput, Laarsenberg en Lange Duinen.

Lees hier meer over wandelen met de hond

6. Blijf op de paden

Als bezoeker ben je te gast in het groen. Respecteer de natuur, blijf op de paden en hou je aan de regels (vaak te vinden op borden). Zo zorg je ervoor dat de omgeving mooi en beschermd blijft.

 

7. Houd rekening met elkaar

Iedereen wil genieten van de natuur. Geef elkaar de ruimte. Pas als fietser of mountainbiker je snelheid aan als het druk is, hou je hond aangelijnd op plekken waar dat wordt aangegeven en maak plaats voor ruiters en menners.

 

Bonustip: Luister ook eens naar de Boscast

Superleuk om te luisteren voor, tijdens of na je bezoek aan het Nationaal Park! De Boscast is een educatieve, informatieve, muzikale en fantasierijke podcast is gemaakt speciaal voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar.

Beleef en bewonder de grappige en spannende verhalen van Bosmier Bob en zijn vrienden uit het bos en leer zo meer over de natuur op de Utrechtse Heuvelrug.

Luister hier naar De Boscast

Ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

 

Plan je bezoek