1500 Bomen voor landgoed Broekhuizen

Start herplant na valwindschade

Staatsbosbeheer start op 15 december 2021 met de herplant van 1500 bomen op landgoed Broekhuizen. Ze komen verspreid over het parkbos te staan waar bomen zijn gesneuveld tijdens de valwind in juni 2021. Chantal Broekhuis, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Jelka Both, hoofd Staatsbosbeheer Utrecht, gaven samen het startsein met het planten van de eerste boom. De herplant is voor de Kerst 2021 afgerond.  

Tijdens het werk blijft landgoed Broekhuizen geopend voor publiek. In een later stadium vindt herplant plaats langs de Broekhuizerlaan. Dit vraagt om een periode van rust in de bodem zodat de opkomende schimmels op de dode wortels tijd hebben de houtresten te verwerken. Ook is overleg met diverse partijen nodig over de soortkeuze.

Gemengde soorten

In het parkbos zijn de boomsoorten in het parkbos divers en passend bij het monumentale landgoed: een mix van eik, (rode) beuk, douglas, linde en berk. Het zijn jonge bomen van zo’n 1,50 tot 3 meter hoog en gekweekt in de genenbank van Staatsbosbeheer. Voor ze tot majestueuze reuzen zijn gegroeid zal een tijd duren.

Wethouder Chantal Broekhuis hierover:

deze jonge bomen staan symbool voor nieuw leven  en een nieuw begin na de valwind in juni 2021. Samen met het groter groeien van deze bomen kan de jonge opgroeiende generatie weer herinneringen maken op landgoed Broekhuizen.’

Teller staat op 60.000 bomen

Naast de jonge aanplant op landgoed Broekhuizen, plant Staatsbosbeheer zo’n 58.500 bomen in Overlangbroek en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hier heeft in een groot aantal bospercelen de langslepende essentaksterfte toegeslagen, waardoor veel bomen zijn doodgegaan en verwijderd. Deze worden nu vervangen. Bij de Zuwe worden nieuwe bomen geplant in het kader van natuurinrichting. En, herplant op een door de valwind getroffen bosperceel op de Gooierdijk. De teller komt daarmee op 60.000 bomen die weer terug in onze natuur komen: een mooi resultaat voor het plantseizoen 2021-2022.