Adopteer een schaap op de Utrechtse Heuvelrug en steun de natuur

Schapen voor natuurbeheer op landgoed Nieuw Hydepark

Altijd al een schaap willen hebben maar niet genoeg ruimte op je balkon of in je tuin? De Stichting Schaapskudde Doorn maakt het nu mogelijk om je eigen schaap te adopteren. Op die manier steun je ook nog eens het duurzaam natuurbeheer in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Schapen bieden namelijk een fantastisch natuurvriendelijk alternatief voor werkzaamheden die nu voornamelijk met machines worden uitgevoerd.

Met de opbrengsten van de crowdfundingsactie ‘adopteer een schaap’ gaat de Stichting Schaapskudde Doorn het nu nog machinale natuurbeheer op landgoed Nieuw Hydepark vervangen door duurzaam beheer met schapen. Schapen stimuleren een gezonde bodemcultuur en tasten niet insecten en andere kwetsbare dieren in en op de bodem aan. Ook is de kudde energieneutraal en stoot geen schadelijk stoffen of CO2 uit. En wel zo lekker: schapen maken geen herrie in de natuur.

Oeroude traditie

Naast al deze gunstige invloeden van schapen in natuurbeheer, zijn schapen en herders  onlosmakelijk verbonden met de Utrechtse Heuvelrug. De eerste beschavingen die drie‐ tot vijfduizend jaar geleden de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug hebben aangelegd hielden al schapen. Door de eeuwen heen hebben deze dieren hier het land gesierd. Vooral op de ‘woeste gronden’ zoals de heidevelden toen werden genoemd. Daar trokken de herders met hun schapen rond.

Adopteer een schaap

Stichting schaapskudde Doorn wil deze oeroude traditie zichtbaar houden in het landschappelijke beeld van de Utrechtse Heuvelrug en ecologisch verantwoord natuurbeheer bevorderen. Voor hun nieuwste project op landgoed Nieuw Hydepark hebben ze 20 extra schapen nodig om voldoende graaskracht te hebben voor alle werkzaamheden. Iedereen kan deze actie steunen door een schaap te adopteren. De actie loopt als een speer. Al 1.385,- euro is opgehaald van de benodigde €2.000,-

Ga naar Adopteer een schaap (crowdfundingvoornatuur.nl) en doe mee.