Bijzondere tentoonstelling in de Kaapse Bossen

Suzette Bousema organiseert tentoonstelling samen met Natuurmonumenten

Suzette Bousema is beeldend kunstenaar uit Den Haag. In samenwerking met wetenschappers maakt ze kunstprojecten over hedendaagse milieu onderwerpen. Samen met Natuurmonumenten is in de Kaapse Bossen nu haar tentoonstelling ‘ Super Organisme’ te bewonderen.

De tentoonstelling  gaat over de symbiose tussen planten en schimmels. Op grote semi-transparante doeken in het bos hangen de foto’s tussen de bomen. De expositie is geopend op de dag van de biodiversiteit en is geopend tot 11 juli 2021.

Inspiratie

Suzette haalt haar inspiratie uit de natuur, wetenschappelijk onderzoek, boeken en filosofie. “Mijn projecten komen eigenlijk allemaal heel natuurlijk uit elkaar voort. Het voelt voor mij als een groot lopend visueel onderzoek naar de natuur en onze invloed daarop.” De hedendaagse milieu onderwerpen vindt ze daarin extra interessant; vooral hoe deze abstracte onderwerpen zich weerhouden tot het niveau van het individu.

In 2020 ontving Suzette een fonds van MIAP Foundation om een project te maken over biodiversiteit. Na het lezen van boeken zoals ‘Het verborgen leven van bomen’ en ‘Verweven leven’ raakte ze gefascineerd door het schimmelnetwerk dat blijkbaar overal in het bos in de grond zit, maar dat je niet kunt zien. Dankzij de samenwerking met wetenschapper Nadia Soudzilovskaia van Leiden Universiteit kon ze het werk van deze expositie maken. Ze fotografeerde de schimmelkweekjes die de PhD studenten uit Leiden maakten in het lab. Haar huidige expositie ‘Super Organisme’ laat het resultaat zien en maakt het – normaal gesproken ‘onzichtbare’ – schimmelnetwerk zichtbaar.

Expositie bezoeken

De expositie is tot 11 juli te vinden in de Kaapse Bossen. Je kunt parkeren bij de Parkeerplaats ‘Groene Entree Kaapse Bossen’ (Maarsbergseweg 1 in Doorn). Vanaf de parkeerplaats loop je richting uitkijktoren De Kaap. Dan vind je alle doeken langs het pad.

Meer informatie

Bekijk het filmpje over de werkwijze van Suzette