Blog Michel van Delft: Wie zaad zaait zal bloemen oogsten

Tuinieren met wilde planten

Niks mis met een goede impulsaankoop. Zoals vanmiddag toen ik een boek over Serendipiteit zocht bij boekhandel Jacques Baas. Mijn oog viel op het nieuwe boek van Martin Stevens, ‘Tuinieren met wilde planten’, dat ik geregeld tegenkom in Facebook-groepen over natuurlijke tuinen. In een reflex heb ik het gekocht.

Wat een genot om in te bladeren. Mooie foto’s met beknopte toelichting en tips wat waar kan staan. Nooit geweten dat er zoveel voor de tuin geschikte inheemse planten zijn. Heel wat soorten die in de Heuvelrugtuin bij het Beauforthuis staan en ideeën om anderen toe te voegen. Ook beschrijft hij de relatie met insekten, over water, geveltuinen, groene daken et cetera.

Ik ga er in het voorjaar gelijk mee aan de slag. In het voorjaar? Nee, nú is de tijd om te zaaien. Dat las ik in het natuurdagboek van Koos Dijksterhuis op Trouw.nl. Hoe voor de hand liggend dat de beste tijd om te zaaien is als de planten hun zaad van nature laten vallen. Oké, misschien was het beter geweest om het zaad en de bessen, die ik afgelopen zomer heb verzameld, direct in de grond te stoppen.

Dat doet me denken aan de wijsheid van Confucius: ‘Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.’

Zaterdag ga ik met mijn nieuwe boek in de hand kijken wat waar de grond in gaat. Om in 2021 bloemen te oogsten. Ik zie er naar uit!