Column Joris Hellevoort: Gaan bomen ons redden?

Iedere maand schrijft boswachter Joris Hellevoort een column over zijn werk in de lokale krant ’t Groentje in Bunnik. Hij neemt de lezers op geheel eigen wijze mee in zijn leven als boswachter bij Utrechts Landschap.

Gaan bomen ons redden?
Onlangs begaf ik me naar een kennisdag bij Van den Berk boomkwekerijen over klimaatbestendig groen. Dagvoorzitter én spreekster was Helga van Leur, de voormalig weervrouw van RTL. Zij hield een indrukwekkend betoog over, hoe kan het ook anders, klimaatverandering. De titel van het betoog: Zomer 2018, incident of trend? Het antwoord weet u waarschijnlijk al, eerder trend dan incident. Door middel van duidelijke voorbeelden en grappige anekdotes snoerde ze iedere klimaatscepticus rigoureus de mond. Om dit te illustreren bijgaand een plaatje van de zogenaamde ‘Warming stripes’ (klimaatstreepjescode). Elk staafje representeert de gemiddelde jaartemperatuur waarbij de kleur de verhouding tot het gemiddelde aangeeft.

Kortom: klimaatverandering (door de mens) is een feit. Vervolgstap: wat gaan we doen? Ook hierin was Helga duidelijk. Laat je niet overmannen door wat er op wereldschaal gebeurd maar wordt lokaal actief. (Ik laat me daarom niet gek maken door idiote rapporten als de Milieueffect Rapportage voor de mogelijke groei van Schiphol.)

Over lokaal niveau gesproken. Zeer teleurstellend vind ik dat de gemeente De Bilt zich positief heeft uitgesproken over de bouw van een nieuwe woonwijk op het voormalig Hessing terrein. Hier had mijn gemeente een trend kunnen zetten voor heel Nederland door bos aan te leggen in plaats van te bouwen. Stelt u zich de koppen in de krant eens voor: De Bilt plant bos tegen klimaatverandering of De Bilt, eerste gemeente die durf toont! Vermoedelijk een stapje te ver.

Dus terug naar mijn eigen invloedscirkel. Ik ben immers boswachter en de aangewezen persoon om bomen aan te planten. Maar waarom zijn bomen dan zo belangrijk? Een (beperkte) opsomming: één boom kan meer dan 250 plant- en diersoorten ondersteunen, bos reguleert de temperatuur in een gebied, één boom koelt net zoveel als 10 airco’s, bomen maken zuurstof, bomen filteren fijnstof en, niet geheel onbelangrijk, bomen slaan CO2 op. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat wij nog wel iets kunnen leren van onze houtige makkers. Zij bewonen deze aarde al 370 miljoen jaar!

Topwetenschappers geven het ook aan. Bos is de beste ’technologie’ om het klimaat te regelen. Tuurlijk, daarnaast moeten we ook minder en in 2050 géén koolstof meer uit stoten. Laat de auto staan en ga fietsen, verwarm één kamer in plaats van het hele huis, koop minder spullen of tweede hands. En… plant bomen. Heeft u geen tuin of een heel kleintje, ondersteun dan organisaties in binnen- en buitenland die bomen en bossen aanplanten en beheren. Koop alleen nog maar FSC gecertificeerd hout. Of help uw plaatselijke boswachter door u vrijwillig in te zetten voor bos en natuur.

Ik ben alvast begonnen. Deze winter verwacht ik weer een behoorlijk aantal bomen te kunnen planten op de landgoederen Houdringe en Beerschoten. Nieuwe bomen. Misschien gaan ze ons wel redden.

 

Joris Hellevoort – boswachter Utrechts Landschap

Column Joris Hellevoort

Bron: Joris Hellevoort, Utrechts Landschap 2018