Denken zonder beperkingen: hoe ziet duurzame mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug eruit in 2050?

Op 16 april 2025 vond de eerste werksessie plaats in het kader van het gezamenlijke visietraject voor duurzame recreatieve mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug en haar flanken. Een brede groep deelnemers – bestaande uit vertegenwoordigers van overheden, vervoerders en belangenorganisaties, zoals NS, ANWB, Routebureau Utrecht, Visio (expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen) en de NPUH Jongerenraad – verkende gezamenlijk toekomstbeelden voor duurzame recreatieve mobiliteit in het jaar 2050. De sessie werd begeleid door experts van adviesbureau Rebel. 

Gezamenlijke visie voor uiteenlopende wensen  

De werksessie stond in het teken van denken zonder beperkingen, met ruimte voor zowel de behoeften van de mens als het belang van flora en fauna. In gemengde groepen werkten deelnemers aan ‘user journeys’ voor 2050, waarin zij verbeeldden hoe mensen zich – in een duurzaam mobiliteitssysteem – verplaatsen naar, in en door de Utrechtse Heuvelrug en haar flanken. Dit deden zij aan de hand van fictieve persona’s met uiteenlopende wensen en behoeften. 

Gezamenlijke opbrengsten en inzichten als input  

De werksessie leverde gezamenlijke inzichten op rond thema’s als hubs en voorzieningen, openbaar vervoer, autoluwe zones, zonering, informatievoorziening, toegankelijkheid en inclusiviteit. Deze onderwerpen vormen input voor de volgende fase in het visietraject, waarin ze verder worden onderzocht en uitgewerkt. 

Project MONA: duurzame recreatieve mobiliteit   

Dit project vindt plaats in het kader van een groter Europees samenwerkingsverband met partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk onder de naam MONA. Doel van het meerjarige Europese Interreg project MONA is het realiseren van duurzame en natuurgerichte mobiliteit en recreatie in natuurgebieden in Noordwest-Europa. Het project is medio 2023 van start gegaan met een looptijd van 4,5 jaar.      

Lees hier meer over MONA