Een stukje Utrechtse Heuvelrug-beleving in Almere

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug was afgelopen meivakantie met een team van vrijwilligers uit de regio aanwezig op de Klokhuis Nationale Parken Dag! Net als vijftien van onze collega parken toverden we een plek op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere om tot een stukje van ons eigen Nationaal Park. Aan de hand van natuuractiviteiten kon jong en oud kennis komen maken met de Utrechtse Heuvelrug.

Zestien Nationaal Parken in één bezoek
NTR Het Klokhuis ging voor hun afleveringenreeks ‘Het Klokhuis over de Nationale Parken’ langs in zeven natuurgebieden door heel het land. Daarnaast was er afgelopen week in samenwerking met Stichting Samenwerkende Nationale Parken (SNP) en het Nationale Parken Bureau (NPB) een groot evenement in Almere waarop wel zestien Nationaal Parken zich presenteerden aan Klokhuiskijkers en hun (groot)ouders. Bezoekers kregen een stempelkaart om de dierenstempels van alle aanwezige parken op te sparen. Tegenover elke stempel stond een natuuractiviteit die paste bij een bepaald Nationaal Park. Zo kon je bijvoorbeeld zwerfsteenwerpen bij de Drentse NP’s en met een zelfgemaakt schepnetje op zoek naar waterdiertjes bij NP Weerribben-Wieden.

Typisch NPUH
In ruil voor onze boommarterstempel konden de bezoekers deelnemen aan verschillende natuuractiviteiten. Je kon bijvoorbeeld aanschuiven rond het kampvuur. Daar bakten de bezoekers marshmallows en zelf-gerolde broodjes, terwijl de acteurs van Expreszo Theatersport verhalen vertelden over het ontstaan van de Heuvelrug en de geschiedenis van één haar merkwaardigste bouwwerken: de Pyramide van Austerlitz. Ook stonden de boswachters van Staatsbosbeheer klaar voor iedere vraag over de natuur in ons Nationaal Park en namen ze bezoekers mee op sssstiltewandeling om de rust te ervaren die mensen er al eeuwen komen opzoeken. Tot slot was er een proef met het filteren van water om eens na te gaan hoe de Heuvelrug ons sinds jaar en dag voorziet van schoon water. Al met al was het een reuze leuke dag waarop we een nieuwe generatie Nationaal Parkbezoekers en –beschermers hebben kunnen enthousiasmeren voor de Nederlandse natuur!

Klokhuis Nationale Parken Dag!