Elke kern van Rhenen heeft nu een openbare Heuvelrugtuin

Op donderdag 29 juni heeft wethouder Gert van Laar de vierde voorbeeld Heuvelrugtuin in de gemeente Rhenen officieel geopend. Na Rhenen en Achterberg heeft nu ook het dorp Elst een plek in de openbare ruimte waar inwoners inspiratie en ideeën kunnen opdoen voor een ‘stukje Nationaal Park’ in hun eigen voor- of achtertuin.

Groene oase

Met de onthulling van het Heuvelrugtuin-paaltje mag de tuin aan de Christinastraat in Elst zich nu ook een Heuvelrugtuin noemen. Zo’n mooie, groene oase in bebouwd gebied zorgt ervoor dat regenwater makkelijker z’n weg de bodem in vindt. Geen overbodige luxe met de droge zomers die we steeds vaker meemaken. Bij het ontwerpen van de tuin is ook extra rekening gehouden met de keuze voor inheemse beplanting. Dat zijn planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park en verschillende soorten insecten en vogels uit het gebeid zullen zich daarom thuis voelen in deze nieuwe tuin. Ook vind je in de nieuwe Heuvelrugtuin op verzoek van omwonenden veel eetbare plantensoorten en is er gekozen voor planten die niet veeleisend zijn in het onderhoud.

Elke tuin geschikt

Wethouder Gert van Laar is blij dat de nieuwe Heuvelrugtuin midden in een woonwijk staat, omdat dat laat zien dat elke tuin geschikt is. “Het maakt niet uit hoe groot of klein je tuin is. Zet er in plaats van tegels wat meer planten in en zo maken we samen onze woonomgeving groener en ook prettiger.” De tuin geeft bezoekers genoeg goede voorbeelden van planten die je daarvoor kunt kiezen, bijvoorbeeld egelantier, beemdkroon, wederik, kattenstaart en nog veel meer. Omdat deze planten van oudsher op de Utrechtse Heuvelrug horen, passen ze beter bij de bodemdieren, bestuivers en andere dieren die hier voorkomen. Kies je voor planten van de Heuvelrugtuin-plantenlijst in je tuin, dan help je de natuur in het Nationaal Park groeien en bloeien.