Gemeente Woudenberg doet mee met Heuvelrugtuinen

Creëer nu jouw stukje Nationaal Park in je eigen achtertuin

Gemeente Woudenberg doet mee met het project Heuvelrugtuinen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, NMU en IVN. Hiermee creëren we samen meer groen in en op de Heuvelrug. Een Heuvelrugtuin is 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Een Heuvelrugtuin is beter bestand tegen de hitte, droogte en wateroverlast. Elke Heuvelrugtuin is dus goed voor de natuur en draagt bij aan voldoende drink- en grondwater.

Inwoners gemeente Woudenberg

Met het project Heuvelrugtuinen kan iedereen een stukje Nationaal Park creëren in de eigen achtertuin. Doordat gemeente Woudenberg mee doet met dit project kan zij haar inwoners nog meer bieden. Zo zijn er informatieavonden voor inwoners over gifvrij tuinieren (18 maart) en inheemse soorten (21 april) en krijgen inwoners van de gemeente gratis de cursus Heuvelrugtuinen aangeboden. Voor de nieuwbouwwijk Hoevelaar wordt bovendien een speciaal plan gemaakt voor een gezamenlijk project met de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de gemeente en Stichting Duurzaam Woudenberg (SDW). Hiermee wordt nieuwe bewoners van deze wijk begeleiding aangebonden bij de aanleg van een Heuvelrugtuin. Ook komen er mooie voorbeeldtuinen in de gemeente, waar iedereen inspiratie kan opdoen.

Wat levert het op?

Met een Heuvelrugtuin kun je de lokale biodiversiteit versterken. In een heuvelrugtuin vind je planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park en bij de verschillende grondsoorten in het gebied (klei/ zand). De planten zijn geschikt voor verschillende groeiomstandigheden (zon/schaduw), geven sier- en natuurwaarde en zijn praktisch in het onderhoud. De planten bieden een thuis aan vogels, vlinders en bijen. De tuin kan daarnaast variaties in regenval opvangen, biedt beschutting en is daardoor klimaatbestendig. Bijdragen aan de natuur in het Nationaal Park was nog nooit zo makkelijk!

Doe je mee?

Misschien heb je al een Heuvelrugtuin. Zet hem dan op de kaart en inspireer ook anderen. Heb je nog niet zo’n tuin? Ga dan snel aan de slag. Op de website www.jouwheuvelrugtuin.nl vind je volop informatie en inspiratie. Met de checklist kan je zien hoe ver je al bent en met de handige plantenlijst zoek je snel planten uit die in een Heuvelrugtuin thuis horen.  Wil je niets missen over de Heuvelrugtuinen? En op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg ons op Social Media. We zijn te vinden op Facebook en Instagram.