Geslaagde eerste editie van de Open Heuvelrugtuinen Route

Afgelopen weekend vond de eerste Open Heuvelrugtuinen Route plaats. Er viel een druppeltje regen, maar dat mocht de pret niet drukken en dat is natuurlijk juist alleen maar goed voor de tuinen! In de opengestelde tuinen waren vaak groepjes bezoekers te vinden, die benieuwd waren naar de Heuvelrugtuin van hun buurman- of vrouw. Tijdens de route kwamen de bezoekers elkaar geregeld weer tegen in een andere tuin en leerden elkaar op die manier kennen. De Heuvelrugtuiniers lieten enthousiast hun tuin zien aan de bezoekers én deelden hun tuinier geheimen, waarmee de bezoekers thuis zelf aan de slag kunnen en van hun tuin ook een stukje Nationaal Park kunnen maken.

Heuvelrugtuinier Thinka ontvang bijvoorbeeld 15 bezoekers in haar Heuvelrugtuin. Zij vertelt: “Veel mensen hadden interesse in de regenton en de afgekoppelde regenpijp. Mijn partner heeft praktische informatie uitgewisseld hierover. De wadi ‘in ontwikkeling’ leverde leuke idee-gesprekken op, dus het was juist wel leuk dat het nog niet helemaal klaar was.” Thinka heeft zelf gesprekken gevoerd met mensen over tuinieren op zandgrond en bijvoorbeeld de functie en het gebruik van pioniersplanten, maar ook over biodiversiteit: “Hoe groepen planten met gevarieerde wortelstelsels uiteindelijk robuuster zijn tegen klimaat invloeden, omdat ze onderling minder hoeven te concurreren om water en mineralen. Deze gesprekken waren (voor mij persoonlijk) erg leuk en zinvol omdat het over en weer bevestiging geeft om vol te houden met deze ultra-slow variant van tuinieren.”

Anouk Haaxma, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Gijs de Kruif, directeur-bestuurder Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, bezochten een aantal tuinen in Amerongen. Ze begonnen hun rondje met een rondleiding door de ecologische moestuin Dorpsakker de Parel en gingen daarna op de fiets langs bij een paar particuliere Heuvelrugtuinen. Hoog bezoek dus voor de tuiniers!

Wij vonden het een hele geslaagde route en hopen dat alle bezoekers en Heuvelrugtuiniers hebben genoten. Dank aan de enthousiaste vrijwilligers voor het opzetten van deze dag. Op naar volgend jaar!