Help ook mee op de plant-dag Vijverhofvijver (zaterdag 23 oktober)!

Op zaterdag 23 oktober organiseert gemeente Woudenberg samen met Duurzaam Woudenberg een gezamenlijke plant-dag. Ze gaan de Vijverhofvijver en het plantsoen beplanten met inheemse plantensoorten en inzaaien met bloemzaadmengsels. Dit gebeurt in het kader van de Heuvelrugtuinprojecten in Woudenberg, een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie.

Met een werkgroep uit de buurt hebben is een plan gemaakt om de Vijverhofvijver en het plantsoen daaromheen verder aan te planten. Met de ontvangen subsidie kunnen er gevarieerde inheemse water- en moerasplanten, heesters, grassen en bloemen komen, die de biodiversiteit stimuleren, insecten, amfibieën en andere kleine dieren ondersteunen en zo een mooie natuurlijke plek creëren midden in de wijk. Vanaf de stoep langs de Van Gendtvijver zal een slingerend graspad worden aangelegd naar de Vijverhofvijver toe. Bij die vijver zal een rustplek komen bestaande uit boomstammen. Ook gaan ze een takkenril aanleggen waar kleine dieren en insecten kunnen schuilen.

Gemeente Woudenberg en Duurzaam Woudenberg nodigen graag de buurt uit om op 23 oktober te komen helpen. De wethouder zal de plant-dag feestelijk openen. Daarnaast is Tjeerd Jonker, toezichthouder buitendienst Gemeente Woudenberg, aanwezig zijn om het werk in goede banen te leiden; Peter Smit van Natuur en Milieufederatie Utrecht zal iets vertellen over het Heuvelrugtuinenproject en een bordje plaatsen bij de nieuwe beplanting. Ook Stichting Duurzaam Woudenberg is uiteraard op deze dag vertegenwoordigd.

Kom ook helpen, iedereen is welkom, van jong tot oud!

  • Hoe laat: de dag start om 9:00 bij de Vijverhofvijver. Om 13:30 pauze met een lunch.
  • Eten en drinken: er wordt gezorgd voor drinken en wat lekkers tussendoor. Iedereen neemt zelf een lunchpakket mee.
  • Materiaal: handschoenen en schoppen zijn aanwezig, maar neem vooral ook een eigen schop en handschoenen mee. Doe kleding aan die vies mag worden!
  • Aanmelden: stuur een berichtje naar jesseka.batteau@gmail.com.

Samen de Vijverhofvijver onderhouden?

Ook zijn ze op zoek naar buurtbewoners met groene vingers die graag eens in de zoveel tijd (2 à 3 keer per jaar) een ochtend of middag willen helpen met het bijhouden van de beplanting – het groen zal niet heel veel onderhoud nodig hebben aangezien we de natuur vooral zijn gang willen laten gaan. Maar af en toe moeten we wel controleren op woekering (brandnetels, bramen, etc) en erop letten dat de planten voldoende aanslaan. Heeft u interesse? Stuur dan ook een mailtje naar bovenstaand adres.

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ voor inwoners van Hoevelaar, Woudenberg

Woon je of ga je wonen in de wijk Hoevelaar in Woudenberg? En wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daarmee kunt beginnen in je eigen (gloednieuwe) tuin? Dat kan met de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’. Dankzij een samenwerking tussen de gemeente en Stichting Duurzaam Woudenberg, kunnen inwoners van Woudenberg deze cursus gratis volgen. Je doet zelfstandig en toch samen met buren mee en wordt begeleid door lokale experts. Meer informatie