Heuvelrugtuin-ambassadeur Jolanda Verweij kweekt inheemse planten én inspireert anderen

Jolanda bij de verkooptafel van de inheemse planten.

Jolanda Verweij kweekt als vrijwilliger bij de Groene Inval bijna 100 verschillende soorten inheemse planten. Ze verkoopt deze planten om mensen te stimuleren hun tuin te vergroenen met planten die thuishoren in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De mensen kunnen op die manier hun eigen Heuvelrugtuin creëren en dragen zo bij aan het versterken van de biodiversiteit in het Nationaal Park. Dit initiatief van Jolanda loopt erg goed en trekt een breed publiek aan. Ze hoopt met haar actie nóg meer tuiniers en andere voorbeeld Heuvelrugtuinen te inspireren.

Toen Jolanda een jaar geleden begon als vrijwilliger bij de Groene Inval besloot ze de heemtuin onder handen te nemen. Ze maakte een plan voor de tuin, haalde alle planten eruit en creëerde vakken met naambordjes voor de planten. Ze begon met zaaien en gifvrij opkweken van inheemse planten. Het opkweken was een succes en binnen no-time waren er genoeg planten om de vakken vol te zetten. In het midden van de vakken werd een wild stuk gemaakt, waar de planten door elkaar kunnen groeien. Hier groeien bijvoorbeeld bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Een goed voorbeeld van een Heuvelrugtuin!

De verkooptafel en op de achtergrond de kas waar de planten worden gekweekt.

Het zaaien en opkweken van planten ging zo goed, dat er eigenlijk te veel planten voor de heemtuin waren. Jolanda had al ervaring met het verkopen van zaden en besloot het overschot aan planten te koop aan te bieden. De plantjes staan in kratten op een tafel bij de ingang van de Groene Inval. Bij de planten staat een bordje met de naam en foto van de plant en informatie over de standplaats, voor welke insecten de plant aantrekkelijk is en eventueel iets over medicinaal gebruik van de plant. Tuiniers kunnen tijdens openingstijden van de Groene Inval de inheemse plantjes komen halen. Ze betalen hier € 1,50 per plantje voor en rekenen af via een QR-code. De verkoop loopt van begin april tot eind oktober.

Er is veel animo voor de inheemse plantjes. Zo zijn er dit jaar al ruim 500 planten verkocht! De actie van Jolanda is heel toegankelijk voor mensen en relatief goedkoop. Ook is er keuze genoeg: Jolanda kweekt inmiddels bijna 100 verschillende soorten planten. Beginnende tuiniers komen langs en vragen meteen om tips voor hun tuin, terwijl de meer ervaren tuiniers juist komen kijken of er weer een nieuwe soort plant is opgekweekt die ze kunnen toevoegen aan hun tuin. Soms nemen mensen 1 plantje mee, maar mensen nemen ook wel eens 20 plantjes tegelijk mee.

Ook voor de deelnemers aan de cursus Jouw Heuvelrugtuin, die gestart is op 2 oktober bij de Groene Inval, zijn de plantjes erg interessant. In deze cursus leren de deelnemers onder begeleiding van coaches Quirien Kosters-Geertzema en Martina Boom natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Na afloop van een inspirerende cursusdag kunnen de deelnemers een paar plantjes kopen en meteen thuis aan de slag met hun eigen tuin. Ben jij ook geïnteresseerd in zo’n cursus? Je kunt vanuit huis en op geheel eigen tempo de gratis online cursus Jouw Heuvelrugtuin volgen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus.

Jolanda trekt het initiatief met veel plezier en ziet potentie in de actie. Ze wil nóg meer mensen bereiken en inspireren. Ook hoopt ze dit uit te kunnen rollen naar andere locaties op en rond de Utrechtse Heuvelrug, door de planten bijvoorbeeld op te kweken voor andere locaties en daar neer te zetten. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met Jolanda via 06-10592573.

Jolanda heeft inmiddels een ruime voorraad inheemse planten opgekweekt, die ze graag deelt met andere tuiniers en locaties.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van verschillende Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren.