Heuvelrugtuin: een stukje Nationaal Park in eigen tuin

Startsein bij Beauforthuis in Zeist

Utrecht, donderdag 23 april 2020 – Vandaag hebben IVN-vrijwilliger Michel van Delft, Alies van den Berg (NMU) en directeur Nationaal Park Janine Caalders het startsein gegeven voor het project Heuvelrugtuinen. Dit deden zij door de laatste planten van de voorbeeldtuin bij het Beauforthuis in Zeist in de grond te zetten. Ze roepen daarmee iedereen die in en rond Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont op om in het najaar aan de slag te gaan met het vergroenen van de eigen voor- of achtertuin, maar nu de plannen hiervoor te smeden.


Wat is een Heuvelrugtuin?

Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Daarmee levert je tuin een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en voldoende drink- en grondwater. Bestrating in een Heuvelrugtuin is waterdoorlatend, waarbij het regenwater de grond in kan sijpelen en kan worden opgenomen. “Minder tegels en meer planten en bomen die thuishoren op de Heuvelrug. Zo simpel is het. Laten we met elkaar het Nationaal Park een stukje groter maken!” aldus Janine Caalders.

Iedereen kan meedoen
“Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen”, aldus Michel van Delft die het initiatief nam voor de Heuvelrugtuin bij het Beauforthuis in Zeist. Goed nieuws dus voor wie zelf wil bijdragen aan een betere leefomgeving. Op www.jouwheuvelrugtuin.nl staat veel informatie om je op weg te helpen zoals: een lijst met geschikte planten, een checklist en hulptips. Als je de checklist volgt kun je deze maanden beginnen met het smeden van de plannen en doen van de voorbereidingen, voor een tuin waar planten en dieren blij van worden. Eerst zien hoe een Heuvelrugtuin eruit ziet? Bij het Beauforthuis in Zeist is een voorbeeldtuin ontwikkeld, waar bezoekers – zodra de corona-maatregelen zijn opgeheven – een kijkje kunnen nemen.

In beweging voor het Nationaal Park
Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van vijf Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Het project wordt als eerste uitgevoerd in de gemeenten Baarn, Zeist, Rhenen, Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug. www.jouwheuvelrugtuin.nl