Inheemse én eetbare planten bij kleinschalige kweker Kwekerieje

Een Heuvelrugtuin bestaat voor 60% uit groen en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: de inheemse planten. Heuvelrugtuinen werkt samen met een aantal tuincentra en kwekerijen, waar je inheemse planten kunt kopen. Eén van die kwekerijen is Kwekerieje. Deze kleinschalige, gifvrije kwekerij wordt gerund door Lilian. Zij hoopt met haar kwekerij bij te dragen aan de biodiversiteit in Nederland én ze wil laten zien dat tuinieren met inheemse planten helemaal niet moeilijk is.

Inheemse planten zijn onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien. Inheemse planten zijn bikkels die zich optimaal hebben aangepast aan de bodem en klimaat en hebben daardoor minder verzorging nodig. Mits ze op de juiste plek staan natuurlijk. In de loop der tijd zijn zelfs onze planten en dieren op elkaar afgestemd geraakt. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen!

Lilian weet als geen ander dat je je tuin én de natuur een plezier doet door te kiezen voor inheemse planten. Zij kweekt allerlei verschillende soorten inheemse planten en verkoopt deze in haar webshop. Bijzonder aan de planten van Kwekerieje is dat veel van de planten in verkoop niet alleen inheems zijn, maar ook eetbaar. Lilian vertelt: “Onze overgrootoma’s wisten precies welke planten zij moesten plukken en konden eten, maar die kennis is helaas bij veel mensen verloren gegaan. Ook zijn we vergeten hoe die planten smaken, dus moeten we daar nu vaak weer aan wennen als we zo’n  eetbare inheemse plant proeven.” Wilde cichorei is bijvoorbeeld zo’n inheemse plant die je ook prima kunt eten. Het is familie van de witlof, dus het smaakt wel wat bitter. Lilian legt in haar webshop uit welke delen van de cichorei je kunt en hoe te gebruiken in jouw keuken.

Steenanjer is een van de persoonlijke favorieten van Lilian. Deze prachtige winterharde en groenblijvende plant staat op de Rode Lijst van planten. In het wild moet je dus goed zoeken. De plant bloeit erg lang en uitbundig, tot en met oktober zelfs met kleine roze bloemen. Goed om te weten dat de plant alleen bloeit als je af en toe goed snoeit. Zonder snoei wordt de plant wel breed, maar mist de mooie roze bloemen. En die zijn juist zo lekker voor bijen, hommels, vlinders en jezelf! Want ook deze plant is eetbaar, al moet je er wel je best voor doen om de bloemblaadjes te plukken als eetbare decoratie.

Op haar Instagram @kwekerieje deelt ze tips over het eten van planten én tips voor in je tuin.

Meer informatie over Kwekerieje en de webshop kun je vinden op www.kwekerieje.nl. Voor meer informatie over (tuinieren met) inheemse planten kun je ook terecht op onze website.