Jongerenraad Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft versterking door komst van 10 nieuwe leden

De Jongerenraad van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ging begin dit jaar op zoek naar nieuwe leden. En met succes, want uit meer dan 20 aanmeldingen zijn nu 10 nieuwe leden benoemd die de raad komen versterken. Zij hadden afgelopen maandag hun eerste vergadering én gingen meteen op excursie in het Nationaal Park. Onder begeleiding van Staatsbosbeheer bezochten de leden het Leersumse Veld. Ze bespraken de rol van Staatsbosbeheer als terreineigenaar in het Nationaal Park en hoe natuurbeheer er in de praktijk uitziet. Het was erg leerzaam voor de leden en ze gingen met veel energie en inspiratie naar huis.

De Jongerenraad Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een adviesorgaan van jongeren tussen de 16 en 26 jaar. De raad mag gevraagd en ongevraagd advies geven aan de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en haar samenwerkingspartners over alles wat er speelt (of zou moeten spelen) op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Ook zorgt de raad dat jongeren meer betrokken raken bij de ontwikkelingen en uitdagingen binnen het Nationaal Park. En dat is belangrijk, want het behouden, beschermen en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed is een complexe uitdaging. En daar kunnen we de ideeën en hulp van jongeren goed bij gebruiken!

De raad is nu gegroeid naar 11 leden, door de komst van Romy van Soest, Julia Wolsink, Tycho Kosterman, Manon Biersteker, Sascha Vreekamp, Thymen Vuik, Judith Nugteren, Puck Lieverse, Bryan Dekker en Sebastian Bok. Binnenkort stellen we deze nieuwe leden 1 voor 1 aan je voor. Voor nu zijn we in ieder geval erg blij met deze nieuwe energie in de Jongerenraad en hopen we dit jaar mooie stappen te kunnen zetten samen met onze Jongerenraad. Ook Sepp Zweekhorst, voorzitter van de Jongerenraad en lid van het eerste uur, is erg blij met deze versterking: “Het is een hele enthousiaste groep die niet kan wachten om te beginnen.”

De Jongerenraad gaat twee keer per jaar op excursie in het Nationaal Park, om het gebied beter te leren kennen en van onze samenwerkingspartners zelf te horen tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Afgelopen maandag was de eerste excursie van dit jaar en die ging naar het Leersumse Veld. Rein Zwaan, teamleider bij Staatsbosbeheer Utrecht, nam de raad mee voor een wandeling van zo’n drie uur, waarin hij vertelde over Staatsbosbeheer, hun rol als terreineigenaar in het Nationaal Park, tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hij liet zien hoe natuurbeheer er in de praktijk uitziet. De leden van de Jongerenraad konden Rein het hemd van het lijf vragen en dit leverde interessante gesprekken op.

Heb jij vragen of ideeën voor de Jongerenraad? Mail dan naar jongerenraad@npuh.nl.
Klik hier voor meer informatie over de Jongerenraad.