Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug deelt haar groen met Zusterpark Rotsoord

Bomenprocessie op Nationale Zaaidag

Buurtvergroeners uit Rotsoord vragen aandacht voor meer groen in de stad Utrecht. In aanloop naar Nationale Zaaidag – 22 april kwamen ze in actie. Zij fietsten bomen en planten van Austerlitz naar Rotsoord. Met een ludieke Bomenprocessie fietsen ze letterlijk groen uit het Park de stad in. Hiermee markeren ze het belang van groen in de stad en de groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park daaromheen.

Hoe leuk parkmaken kan zijn, zie je in dit filmpje van de Bomenprocessie.

 

Eind vorige eeuw trokken stedelingen die de vieze, vochtige wijken zat waren naar ‘gezond zand’; het schone water en de schone lucht op de Heuvelrug. Daar vormden ze het landschap door bomen aan te planten. Voor houtproductie, maar ook voor fraaie lanen en tuinen bij hun landgoederen. Dat ging honderden jaren door tot het landschap is ontstaan dat we nu kennen als Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Vandaag brachten de stedelingen van nu een stukje van dat groen terug de stad in naar Rotsoord.

Rotsoord

Ooit was Rotsoord een buitenplaats in de stad Utrecht. Ze werd in de vorige eeuw opgeslokt door industriële bedrijvigheid. Bij de transformatie naar woongebied in deze eeuw is het groen helaas nog niet teruggekeerd: de rafelrand maakte plaats voor snel uit de grond gestampte appartementengebouwen, omzoomd door een klinkervlakte. De buurtvergroeners uit Rotsoord willen dat hier verandering in komt. Op allerlei manieren zetten zij zich in voor meer groen in hun leefomgeving en de groene verbindingen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Waarom?

Groen om je heen zien wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen, zeker nu mensen meer aan huis gebonden zijn. Dat geldt zowel voor groen dichtbij huis als voor groen verder weg. Tegelijkertijd staat de aanwezige flora en fauna onder druk. Nationale Parken zoals de Utrechtse Heuvelrug worden steeds populairder. Door het toenemende gebruik, maar ook door de groei van het aantal inwoners en de komst van meer gebouwen, wordt de gezondheid en vitaliteit van de natuur bedreigd.

Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners en richten we samen Zusterparken op. Zo ontstaan groene verbindingen tussen steden en het Nationaal Park, net zolang tot zij samen één groot park zijn. Steeds meer Zusterparken in Utrecht en Amersfoort zijn in aantocht. Deze groeiende beweging staat open voor iedereen die zich wil inzetten voor natuur, landschap en groen erfgoed.

Mis jij ook groen in je buurt? Word dan ook parkmaker. Samen kunnen we een groot park zijn! 

Meer weten over de Zusterparken?