Samen kunnen we een heel groot park zijn

Groen om je heen wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen. Dat geldt zowel voor groen dichtbij huis als voor groen verder weg. Het lijkt alsof groen onder druk staat. De steden worden steeds drukker; vanwege de groei van het aantal inwoners, en de komst van meer gebouwen. Ons Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug wordt mede daardoor steeds populairder. Daarom is het belangrijk dat er initiatiefnemers zijn die zich inzetten voor meer groen.

Het zusterparken initiatief

In de steden werkt een groeiende groep stadmakers, pioniers, buurtgemeenschappen, ondernemers-community’s en professionals aan duurzame groene plekken. Deze kunnen allerlei vormen aannemen: plekken met ademruimte en rust of juist plekken waar creativiteit en innovaties centraal staan. De initiatiefnemers noemen we ook wel ‘buurtvergroeners’: zij vragen aandacht voor behoud en waardering van groen in gebiedsontwikkelingen en doen dit soms met, en soms zonder, hulp van overheden.

Uit oogpunt van robuuste, aaneengesloten natuur en spreiding van bezoekers ziet Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug graag meer natuur in de haar omringende steden en dorpen. Het Nationaal Park verwelkomt graag nieuwe groene ambassadeurs; zo creëren we meer draagvlak voor natuur en brengen de maatschappelijke en economische waarde van groen beter voor het voetlicht. Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners. Samen richten zij Zusterparken op. Zo ontstaan groene verbindingen tussen steden en het Nationaal Park. Net zolang tot er één groot park is ontstaan.

Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is een proeftuin georganiseerd door creatieve ondernemers waar men werkt volgens circulaire principes. Lees verder.

Rotsoord

De community van (buurt)bewoners en ondernemers op Rotsoord maakt zich hard voor vergroening van dit geliefde stukje Utrecht-Zuid. Lees verder.

Wonderwoods

Wonderwoods is meer dan enkel een gebouw. Het is een verticaal bos in het Stationsgebied. De vegetatie op het gebouw is geïnspireerd op die van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is straks een stukje Nationaal Park, midden in de stad. Lees verder.