Zusterpark Lunetten

Lunetten is het zesde zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Lunetten ligt aan de oostzijde van de stad Utrecht en vormt de verbindingsroute tussen groen in de stad naar de landgoederen Oostbroek, Amelisweerd en Rijnauwen helemaal tot aan het Nationaal Park.

Bewoners uit de wijk hebben gewerkt aan een eigen ‘groen ontwikkelplan’. Daarin staat hoe bewoners en de gemeente de komende decennia het groen gaan beheren en onderhouden en hoe het groen verder ontwikkeld kan worden. Op zo’n manier zodat er een mooie balans blijft tussen gebruik, recreatie en natuur. Ecologen en biologen uit de wijk hebben als onderlegger van dit plan een natuurwaardekaart gemaakt. Hieruit blijkt dat de biodiversiteit een van de hoogste waarden van de hele provincie heeft. 

Lunetten heeft een interessante ontstaansgeschiedenis met relatief veel cultureel erfgoed. Ooit maakte het onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een viertal forten. De Forten zijn fijne plekken om te vertoeven en hebben ook een sociale functie.

 

 

 

 

 

Betrokken mensen en zusterpark

In Lunetten wonen veel mensen die zich actief inzetten voor het groen in de wijk. Er zijn veel praktische groene doeners die helpen bij beheer en onderhoud van het groen, die samen voedsel verbouwen, die kennis delen en excursies organiseren, die schoolpleinen vergroenen, en geveltuinen in versteende stukken aanleggen. Naast praktische doeners zijn er ook bewoners die zich verdergaand organiseren tot een steeds groter wordend netwerk. Deze mensen zijn ambassadeurs als het gaat om groei van groen en werken met het motto “samen kunnen we één groot park zijn”. Zij zijn dan ook heel trots en verheugd onderdeel te zijn van het zusterparken netwerk.

Meer weten over Lunetten en het Groen Ontwikkelplan?

 

Kijk op de website

Filmpje ’Het groen van Lunetten groeit’

Het groen van Lunetten groeit. Bekijk de impressie van de natuur van Park de Koppel en hoe we samen een groot park kunnen zijn,.