Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug levert bijdrage aan onderzoeksproject Scars of War

Onderzoek naar sporen in het landschap uit de Tweede Wereldoorlog

Veel kazematten en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn bekend, maar veel militair erfgoed is nog niet ontdekt. Wat gaat er schuil in het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi? De komende maanden gaan we via het onderzoek Scars of War samen met honderden vrijwilligers onontdekte sporen zoals bomkraters en loopgraven in kaart brengen. Iedereen kan meedoen.

Het onderzoek Scars of War is uniek; nog niet eerder was er een citizen science project naar het landschap van de Tweede Wereldoorlog in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Vrijwilligers gaan thuis van achter hun computer hoogtekaarten (LiDAR) afspeuren en markeren wat zij zien. Dit onderzoek is een initiatief van archeologen Wouter Verschoof-van der Vaart en Anton Cruysheer van Landschap Erfgoed Utrecht.

Effectieve en efficiënte aanpak
De methode van het onderzoek kent een combinatie van geautomatiseerde detectie (Deep Learning of Artificial Intelligence) en citizen science. Deze combinatie is effectief en efficiënt omdat de hoeveelheid sporen te groot is om met een klein groepje personen handmatig te analyseren.

Samenwerkingspartners
In het project Scars of War werkt Landschap Erfgoed Utrecht samen met de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden, provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vfonds en Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).