Nationale parken groeien in mensen hun achtertuin

Iedereen kan de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken

Utrecht april 2022 – Tijdens de Week van de Groene Tuin (Van 12 t/m 18 april) start een aantal bijzondere initiatieven in de Nationale Parken van Nederland. Geïnspireerd door het groeiende en succesvolle project Heuvelrugtuinen op de Utrechtse Heuvelrug, gaan nu ook de Nationale Parken Zuid-Kennemerland, Hollandse Duinen en Duinen van Texel aan de slag met groene tuinen. Het wild en inheemse plantenassortiment – dat speciaal werd ontwikkeld voor de Utrechtse Heuvelrug – neemt ook een grote vlucht en is vanaf vandaag te koop in ruim 150 tuincentra verspreid door Nederland.

De natuur een handje helpen
In Nederland zijn eenentwintig gebieden als nationaal park aangewezen. In totaal gaat het om ongeveer 3% van het Nederlandse landoppervlak. Bewoners kunnen nu de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken. De groene tuinen dragen bij aan de versterking van de biodiversiteit van de Nationaal Parken. Ook levert het een positieve bijdrage aan het klimaat en voldoende schoon drink- en grondwater. Veel groen is goed voor je gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Kortom, door een groene tuin aan te leggen, laat je het Nationaal Park bij jou in de buurt groeien.

Ook een stukje Nationaal Park creëren?
Je hebt geen groene vingers of een zak met geld nodig om mee te doen. Kijk als eerste waar je stenen kunt vervangen door planten. Kies daarnaast voor inheemse beplanting en een goede mix van vaste planten, heesters en bomen. Tuinier zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat je bodem gezond blijft. Zorg voor water in je tuin en biedt plaats aan dieren en insecten om te leven.

De projecten in de Nationale Parken
De groene tuinprojecten in de Nationale Parken hebben allemaal hetzelfde doel en insteek: bewoners kunnen met het vergroenen van hun eigen tuin bijdragen aan biodiversiteit en een beter klimaat. Op de verschillende websites kunnen bewoners allerlei praktische materialen en handige informatie vinden om mee te doen. Kijk voor de Utrechtse Heuvelrug op www.jouwheuvelrugtuin.nl, voor Zuid-Kennemerland op www.jouwduintuin.nl, voor Hollandse Duinen op www.groenetuinen.nu en voor Texel op www.tuinenvantexel.nl. En ga vooral ook op bezoek bij een tuincentrum bij jou in de buurt en vraag om het wilde en inheemse assortiment.