Natuur en gezondheid: samen aan de slag op de Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) is van start gegaan met het vervolgproject ‘Toepassen van de handreiking Nationale Parken als katalysator van gezondheid’ in het NPUH. Dit verloopt in samenwerking met het Nationale Parken Bureau en Collectief Natuurinclusief. Op maandag 14 april organiseerde het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) een werkbijeenkomst rond het thema natuur en gezondheid. Verschillende partijen, zoals gemeenten, de provincie Utrecht en terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Utrechts Landschap kwamen op Landgoed Zonheuvel bij elkaar om de samenwerking op dit thema verder vorm te geven. De intentie is om producten, activiteiten of projecten te (door)ontwikkelen en toe te werken naar een blijvende regionale samenwerking op dit thema. Er is veel interesse en energie om rondom dit thema aan de slag te gaan, en de bijeenkomst leidde dan ook tot concrete vervolgstappen. 

Behoeften en kansen in kaart brengen 

Om inzicht te krijgen in de behoeften op het gebied van gezondheid en natuur en de mogelijke rol van het NPUH hierin, heeft het NPUH voorafgaand aan de werkbijeenkomst oriënterende gesprekken gevoerd met stakeholders in de regio. Deze gesprekken dienden tevens als input voor het Nationale Parken Bureau bij het opstellen van de ‘Handreiking Nationale Parken als Katalysator voor Gezondheid’. Twee hoofdthema’s kwamen in de gesprekken naar voren: 

  1. De herstellende kracht van de natuur. 
  2. De positieve invloed van groen op de mentale veerkracht. 

Daarnaast deden acht studenten van de opleiding Global Sustainability Science een consultancyproject naar de rol die het NPUH kan spelen in mentale gezondheid. Op basis van literatuuronderzoek, ruimtelijke analyses, een stakeholderanalyse en interviews met zorgprofessionals en beleidsmakers, adviseren zij onder meer om de Utrechtse Heuvelrug toegankelijker te maken voor mensen met fysieke of mentale beperkingen. Ook adviseren zij om het NPUH naar de mensen toe te brengen als zij er zelf niet naartoe kunnen. 

Waardevolle input 

De werkbijeenkomst begon met een toelichting van de aanleiding van het project door Niels Reinders, projectleider van het realisatieproject ‘Nationale parken en de gezondheidssector’ met cofinanciering vanuit Collectief Natuurinclusief. Vervolgens gaf Loek Hesemans, senior-adviseur natuur en gezondheid bij Staatsbosbeheer, een korte presentatie over de inzet van Staatsbosbeheer op dit thema. Daarna volgde een korte toelichting door dr. Jolanda Maas, senior onderzoeker aan de VU, die al jarenlang onderzoek doet naar de relatie tussen de gezondheid van mensen en hun leefomgeving.   

In de tweede helft van de bijeenkomst stond het gezamenlijk verkennen van de invulling van de mogelijke activiteiten binnen het thema centraal. Er werd veel waardevolle input opgehaald over bestaande samenwerkingen en projecten, mogelijke doelgroepen en partners. Deze opbrengst vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van de pilots, samen met een op te zetten kerngroep. Er is veel energie om met dit thema concreet aan de slag te gaan!