Noordse Park wordt Zusterpark

Vijfde Zusterpark in Utrecht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug opent 18 december

Groen blijft groeien in Utrecht, ook in de donkere decembermaand. Op 18 december roepen bewoners van de Noordse Parkbuurt in Pijlsweerd het groen dat zij zelf beheren uit tot Zusterpark. Daarmee is Utrecht een 5e Zusterpark rijker. De buurtvergroeners zien kansen om zo de natuur, maar ook de sociale samenhang in hun wijk te versterken.

De Zusterparken-beweging wil samen een groot park zijn. Verschillende groepen buurtvergroeners in de stad en provincie Utrecht zetten zich in voor behoud van bestaand groen, vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Extra belangrijk nu mensen door coronamaatregelen ommetjes dichtbij huis maken en daarbij buurtgroen (her)ontdekken en (her)waarderen. De Zusterpark-makers willen met hun inzet bewoners en natuur van zowel de steden als het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gezond houden. Steeds meer buurtvergroeners sluiten zich aan bij deze beweging, zoals het Hof van Cartesius, Rotsoord, Voordorp en Wonderwoods in Utrecht en Het Groene Spoor in Amersfoort en nu ook het Noordse Park.

Foto’s Anna van Kooij en Martine Sluijs.

Noordse Park

Voor de verschillende initiatiefnemers die zich inzetten voor het Noordse Park, is de oprichting van het Zusterpark een kroon op hun werk. Zo ruimt een aantal bewoners regelmatig zwerfvuil op, verbeteren ze onveilige plekken en organiseren ze samen met andere partijen allerlei activiteiten waardoor de buurt elkaar kan ontmoeten in het groen. Naast de moestuin, natuurspeeltuin, hondenuitlaatplek en sportveld, beheren de buurtvergroeners het ZaailingenPocketPark*. In dit stukje van het park kijken ze welk groen er uit zichzelf opkomt en wil groeien, pas daarna bepalen ze of ze willen bijsturen en welke nieuwe natuur ze ruimte willen geven.

Viering Zusterpark

Robbert van Vliet, buurtbewoner:

“Met een sfeervolle wandelroute met kaarslichtjes, vuurkorven, verhalenverteller en warme chocolademelk vieren we de lancering van Noordse Park als Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Helaas kunnen we door de Coronamaatregelen de lancering van ons Zusterpark niet groots aanpakken. We zien de plaatsing van het Zusterparkbord op 18 december in het Noordse Park als een stimulans om nieuwe groene en sociale initiatieven te gaan organiseren voor 2022.”

De buurtvergroeners van de Noordse Parkbuurt kijken nu uit naar een volgende stap en zien kansen door  verbindingen met een groter geheel en onderdeel zijn van een alliantie met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

*Kunstenaar Hans van Lunteren  (nu te zien op de tentoonstelling De Botanische Revolutie in het Centraal Museum) is de bedenker van het ZaailingenPocketPark:

“Ons streven is om de groenstrook aan de Kokkenhoflaan tot een mooi ecologisch parkje te laten uitgroeien. Met een zo groot mogelijke biodiversiteit en ondanks een natuurlijk en ruig karakter toch aangenaam en mooi verzorgd.”

 

Meer informatie

Kijk ook op