Oosterspoorlijn en Station Baarn 150 jaar!

8 juni belooft een feestelijke dag in Baarn te worden. Dan viert Baarn samen met Hilversum en Amersfoort dat zij op 10 juni, 150 jaar geleden werden aangesloten op de Oosterspoorlijn. (De zijlijn van Hilversum naar station utrecht Maliebaan en Lunetten.) Ook station Baarn werd op dat moment geopend. Voor Baarn een dubbele aanleiding om dit te vieren met tal van festiviteiten in het centrum en rondom het station van 10 tot 16 uur. Wat staat er op het programma?

Natuurlijk heel veel treinen!

Vanaf 9 uur staan op spoor 1 diverse historische treinen, de MAT24 (Jaap), Mp3029 en MAT64 904. Daar kun je zelfs binnen een kijkje nemen. Kruiers en een stationschef uit vervlogen tijden herleven. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij rijdt deze dag met een stoomlocomotief, voor de kenners de BR23, een diesellocomotief, de 2530/2459 en de 100 jaar oude Blokkendoos, 4 ritten tussen Hilversum Centraal Station en Utrecht Maliebaan. Deze rit is voor genodigden van betrokken gemeentes, waarbij de gemeente Baarn met name kinderen de voorrang geeft. Naast de bekende Vorstelijk Baarn Express die door mooi Baarn rijdt tussen centrum en station, demonstreert Radingspoor op de Brink voor de Arcade miniatuur (stoom)treinen. Voor kinderen is er een klein treintje waar zij zelf op kunnen zitten.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Op 8 juni worden 5 informatieve borden onthuld, die bezoekers aan Baarn vertellen over de ontwikkeling van het spoor en het station als duurzaam startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park.

Geschiedenis

De Koninklijke Wachtkamer is op 8 juni opengesteld. Vrijwilligers staan klaar om rond te leiden. Bij het station is een expositie: ‘Gevonden voorwerpen’. Bij de Historische Baarnsche Kring is gedurende twee weken een expositie ingericht: ‘Baarn, 150 jaar verbonden’. Bezoek aldaar vanaf 11 uur.

Centrum

Etalages in de Laanstraat zijn 8 juni versierd en het publiek wordt verrast door acteurs. In de hal van het gemeentehuis is een mobilitygame. Interactief ontwikkel je zelf een leefbare en duurzame stad, waarbij de bereikbaarheid een uitdaging is. Op de Brink is muziek met Jack Visser.

Boekpresentatie

Ter afsluiting is op 10 juni van 20 tot 22 uur in het gemeentehuis een lezing door Victor Lansink en Michiel ten Broek, auteurs van het boek ‘De Oosterspoorweg | De spoorlijn Amsterdam− Zutphen met zijtak Hilversum−Utrecht’. Vooraf aanmelden via: m.jonxis@kpnmail.nl.