Station Baarn: duurzaam startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Op zaterdag 8 juni onthulde Gijs de Kruif, directeur-bestuurder van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vijf panelen op station Baarn. Deze informatieve borden vertellen bezoekers over de historie van het gebouw en de huidige rol van het station als duurzaam startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park.

“Als Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werken we samen met terreineigenaren, betrokken overheden, regionale partners en inwoners om het gebied te beschermen en te behouden. Een belangrijk thema is duurzame mobiliteit en recreatie: we willen mensen graag stimuleren om gebruik te maken van duurzaam vervoer als ze de natuur willen bezoeken,” aldus Gijs de Kruif.

Het Nationaal Park is een van de partners binnen het Europese project MONA, dat zich richt op duurzame mobiliteit. Treinstations vormen een duurzaam startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park. Om deze mobiliteitsfunctie verder te ontwikkelen, werkt het Nationaal Park samen met o.a. gemeente Baarn en NS.

De onthulling is onderdeel van de viering van 150 jaar Oosterspoorbaan en station Baarn door de gemeentes Amersfoort, Baarn en Hilversum, het Spoorwegmuseum, NS, ProRail en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op 10 juni 2024 is het precies 150 jaar geleden dat Hilversum, Baarn en Amersfoort in 1874 aangesloten werden op de Oosterspoorlijn, de ‘zijlijn’ van Hilversum naar station Utrecht Maliebaan en Lunetten. Ook werd op dat moment station Baarn geopend.

“In de afgelopen 150 jaar hebben we een enorme ontwikkeling gezien in de innovatie van vervoer,” zegt De Kruif. “We zijn er trots op om deel uit te maken van de stappen die worden gezet om station Baarn tot een duurzaam startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park te maken.”

  • Lees hier meer over MONA.