Opening tweede voorbeeldtuin bij Groene Inval Baarn

Wethouder Jannelies Vissers (duurzaamheid) heeft vandaag, tijdens het jaarlijkse oogstfeest bij Natuur en Milieucentrum de Groene Inval in Baarn, de tweede Heuvelrug(voorbeeld)tuin geopend. Voor de opening werden de laatste planten gepoot en werd het eerste Heuvelrug-tuinbordje geplaatst door de wethouder en vrijwilligers die meegeholpen hebben bij de aanleg van deze voorbeeldtuin. Buurtbewoners toonden grote interesse in het project en aanschouwden, op gepaste afstand, de openingshandeling.

Leren in een Heuvelrugtuin

Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. “Dat betekent veel groen, wat natuurlijk erg goed is voor je gezondheid. Daarnaast dient deze tuin als voorbeeld voor bewoners om zelf met hun (heuvelrug)tuin aan de slag te gaan. Jong en oud; ik zie deze voorbeeldtuin ook als ondersteuning van het natuuronderwijs in de gemeente Baarn. Een Heuvelrugtuin is heel biodivers. Dit betekent dat het beschutting biedt aan vogels en insecten. Daarmee is er veel te zien en te leren in een Heuvelrugtuin. Ik heb mijn ogen uitgekeken en nodig iedereen van harte uit om op een geschikt moment hetzelfde te doen.” aldus Vissers na afloop van de opening van deze voorbeeldtuin.

Kylie Verkaart, beheerder van de Groene Inval: “Met wat kleine aanpassingen is de tuin van de Groene Inval omgetoverd tot een echte Heuvelrugtuin. Het werk is verricht door vrijwilligers die in de buurt van het Natuur en milieucentrum wonen. Iedereen heeft iets gedaan: de een nam planten mee, de ander heeft zich bezig gehouden met het maken van een takkenril of een bijenhotel. We hopen inwoners van de gemeente Baarn te inspireren om met hun eigen Heuvelrugtuin aan de slag te gaan. Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen.

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van vijf Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Het project wordt als eerste uitgevoerd in de gemeenten Baarn, Zeist, Rhenen, Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug. www.jouwheuvelrugtuin.nl

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – bron van energie

De Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud kostbaar natuurgebied van 20.000 hectare, waarvan 10.000 hectare met status Nationaal Park. Het nationaal park Utrechtse Heuvelrug is een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Het is meer dan natuur en cultureel erfgoed, het is ook een brede samenwerking van alle betrokken partijen om dit met elkaar in stand, aantrekkelijk en leefbaar te houden. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en facilitator van deze samenwerking.