Parkmakers verlangen naar verbinding stad en natuur

Parkmakersparade inspireert landelijke stedenbouwers

In 2019 organiseerde Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een startup Parkinclusief Ontwikkelen met als titel: “De nieuwe toekomst van groei is groen”. Uit dit initiatief ontstond een inspirerend partnership tussen Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en vele groene initiatiefgroepen in de stedelijke gebieden rondom het Park: de Zusterparken. Deze groeiende beweging verlangt ernaar om de steden en de natuur van Nationaal Park als een geheel te zien.

Deze bijzondere alliantie tussen stad en park is ook opgevallen bij het landelijk netwerk van provincies, landschappers, stedenbouwers, landschapbeheerders en onderzoekers. Deze landelijke Community of Practise “Landschap als Vestigingsvoorwaarde” vroeg de parkmakers een excursie te organiseren in Utrecht om hun verhalen te delen. Op 2 juli was het zover.  Tijdens acht wandelingen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over enkele filosofische vragen, zoals:

“Wat als we onze leefomgeving in en om de stad benaderen als een groot parklandschap?”

“Wat als menselijke, groene en cultuurhistorische verbindingen leidend zijn als basis voor eventuele verdere ontwikkeling?”

“Wat als krachtige initiatiefnemers van onderaf een grote rol krijgen?”

“Hoe ziet stedelijke ontwikkeling er uit steden en parken groeien door samen te werken?”

Onderweg bezochten ze de locaties van Zusterpark Voordorp, Zusterpark Rotsoord, Zusterpark Werkspoorkwartier en park Lunetten (wie weet het volgende zusterpark?). De parkmakersparade leverde veel energie en input op voor de parkmakers om weer verder te groeien. Ook werkte het aanstekelijk voor de deelnemers buiten Utrecht om zelf aan de slag te gaan. Daarnaast zijn enkele mooie geografische kaarten opgeleverd die goed laten zien hoe zusterparken, stedelijk groen en Nationaal Park met elkaar in verbinding staan.

Geografische kaarten

Op deze geografische kaarten zie je hoe zusterparken, stedelijk groen en Nationaal Park met elkaar in verbinding staan.

Ontwerp LAND Atelier ; Proces Provincie Utrecht / Pip & Partners

Met dank aan Anne van Kuijck namens het COP en Martine Sluijs voor de organisatie van de Parkmakersparade.