Ruitervignet en het onderhoud aan de paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug

RTV Utrecht ging op pad met stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en stichting Ruiteren en Mennen om in kaart te brengen hoe de paardenpaden binnen het ruitervignetgebied erbij liggen. Welk onderhoud is er nodig? RTV maakte er een mooie reportage van en schreef onderstaand artikel.

Ga naar de website om de reportage te bekijken.

 

Met invoer ruitervignet wil Heuvelrug onderhoud paardenpaden betalen: ‘Er is bijna 3 jaar niks gebeurd’

Gratis paardrijden is voorbij op delen van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 1 januari moeten ruiters namelijk een speciaal vignet hebben. Voor een dagkaart betaal je 7,50 euro en voor een jaarabonnement 60 euro. Met het geld dat het vignet opbrengt wordt het jaarlijkse basisonderhoud aan de ruiterpaden gedaan. Dat ligt al een aantal jaren stil.

Nog voor het broedseizoen moeten de eerste herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Later dit jaar volgt nog een groot onderhoud aan de 227 kilometer paardenpaden. Kosten: ruim 100.000 euro. Via de verkoop van het vignet moet het geld voor het jaarlijkse basisonderhoud worden opgebracht.

Echt vaart loopt het nog niet. Er zijn tot nu toe 1100 vignetten verkocht. Als straks het hoogseizoen voor de ruitersport begint moeten dat er 3000 zijn, zegt Judith Boekel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De stichting coördineert namens alle deelnemende partijen het nieuwe vignet. “We hebben net bordjes geplaatst bij de ingangen van het bos die ruiters wijzen op de verplichting van het vignet. En door middel van steekproeven zullen we dat binnenkort ook gaan controleren.”

Dure hobby

Het zijn nog meer extra kosten voor de ruiter en dat terwijl de paardenhobby al niet goedkoop is. Toch is Marjolein van Unen (39), zelf fanatiek ruiter en mede-oprichter van de Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug wel blij met het verplichte vignet. “Eigenlijk zag je vooral de afgelopen jaren dat de paardenpaden steeds slechter onderhouden werden. En met het geld dat dit vignet oplevert, hopen we dat het basisonderhoud van de paardenpaden echt beter wordt. Daar heb ik wel 60 euro per jaar voor over.”

Marjolein is al enkele jaren betrokken bij de totstandkoming van het vignet. “We hebben als stichting de prijs redelijk laag kunnen houden. Je verkoopt dan meer vignetten en de kans dat mensen illegaal gaan rijden is kleiner. Met de opbrengsten kan het basisonderhoud van de paden vanaf nu gewoon netjes worden bijgehouden. Daarnaast helpen onze vrijwilligers ook mee met de snoeiwerkzaamheden langs de paden.”

In totaal ligt er ruim 227 kilometer aan paardenpaden in het gebied. Verschillende landeigenaren en gemeenten doen mee aan het nieuwe ruitervignet op de Utrechtse Heuvelrug, maar niet allemaal. Zo heeft landgoed Den Treek al jaren een eigen systeem en dat houden ze voorlopig zo. Dus je moet als ruiter nog steeds een beetje opletten of je niet illegaal aan het rijden bent.

Eén ruitervignet zou ideaal zijn

Het is dus eigenlijk als bij tv kijken: wil je echt álles kunnen zien dan moet je bij meerdere diensten een abonnement afsluiten. Wil je ook óveral kunnen paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug dan moet je nu nog vier verschillende vignetten aanschaffen. Marjolein: “Natuurlijk zou één ruitervignet voor de Heuvelrug het mooiste zijn, maar dat is lastig te regelen. We gaan nu kijken hoe het werkt op regionaal niveau en wellicht sluiten andere lokale landeigenaren dan later aan.”

Met een tractor worden binnenkort de paden weer geëgaliseerd, de jonge boompjes worden gesnoeid en de watergaten opnieuw uitgegraven. Als straks voor veel ruiters het seizoen weer begint, moet het eerste noodzakelijke onderhoud klaar zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio90.