Op woensdag 24 april kwamen bestuurders, beleidsmakers, grondeigenaren en betrokken organisaties bijeen bij Antropia in Driebergen-Zeist voor het tweede bestuurlijke overleg over duurzame recreatieve mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug en haar flanken. Deze bijeenkomst bouwde voort op de gezamenlijke bestuurlijke kick-off van oktober vorig jaar en markeerde een volgende stap naar een gezamenlijke visie op natuurgerichte recreatieve mobiliteit.
Sterke bestuurlijke vertegenwoordiging
De opkomst was hoog: gedeputeerde Van Schie van de provincie Utrecht schoof aan, net als vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, omliggende gemeenten, NS, ProRail, ANWB, Utrechts Particulier Grondbezit en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Allen delen een gezamenlijk doel: zorgen dat bezoekers ook in de toekomst op een duurzame manier van de natuur kunnen blijven genieten.
Blik op 2050: kansen en knelpunten
Adviseurs van bureau Rebel presenteerden de uitkomsten van de eerste brede ambtelijke werksessie van 16 april 2025, waarin gezamenlijk een toekomstbeeld voor 2050 werd geschetst. Hoe zorgen we dat de recreatiedruk beheersbaar blijft? Hoe houden we de natuur vitaal én goed bereikbaar?
De bijeenkomst zorgde voor een levendige discussie. Met stellingen als startpunt gingen de deelnemers onder leiding van Rebel met elkaar in gesprek over kansen, knelpunten en keuzerichtingen. Thema’s als bereikbaarheid, natuurbehoud en slimme mobiliteit kwamen uitgebreid aan bod.
Op naar het najaar
De inzichten en reacties uit deze bijeenkomst vormen de basis voor het vervolg. In het najaar van 2025 wordt een nieuwe bestuurlijke bijeenkomst gepland, waarin inhoudelijke reacties op de conceptversie van de gezamenlijke mobiliteitsvisie centraal zal staan. Stap voor stap werken betrokken partijen zo samen aan een groen en duurzaam bereikbaar toekomstbeeld voor de Utrechtse Heuvelrug.
Project MONA: duurzame recreatieve mobiliteit
Dit project vindt plaats in het kader van een groter Europees samenwerkingsverband met partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk onder de naam MONA. Doel van het meerjarige Europese Interreg project MONA is het realiseren van duurzame en natuurgerichte mobiliteit en recreatie in natuurgebieden in Noordwest-Europa. Het project is medio 2023 van start gegaan met een looptijd van 4,5 jaar. Lees hier meer over MONA