Terugblik online lezing “Water van de Heuvelrug in Maarn en Maarsbergen”

Met ruim 30 deelnemers gaven op 20 maart door Gonda Laporte (Blauwe Huis), Annemarie ter Schure (Gemeente Utrechtse Heuvelrug) en Gerda Schregardus (Maarn Maarsbergen Natuurlijk) een afwisselende, kort en krachtige presentaties.

Gonda Laporte zette op een zeer duidelijke wijze uiteen hoe het natuurlijke eeuwen oude watersysteem van de Heuvelrug en Maarn/Maarsbergen werkt. Van oudsher heeft veel regenwater zich vastgezet in de diepe ondergrond van de Heuvelrug. Omdat dit al eeuwen in de Heuvelrug zit, is dit zeer schoon water. Sourcy gebruikt dit zelfs voor bronwater in flesjes! Doordat we meer water onttrekken uit de Heuvelrug en er weinig regenwater in komt, raakt onze natuurlijk waterbron op. Mede hierom pleit Gonda voor het vasthouden van het regenwater in de Heuvelrug. Door het water van de Heijgraeff, Maarnse Beek en de Grift niet te snel af te voeren en de oevers te beplanten met elzenbomen.

Annemarie ter Schure vertelde over de waterafvoer van de huizen. In Maarn en Maarsbergen is bijna overal een gescheiden systeem voor de afvoer van vuilwater én regenwater. In beide gevallen wordt het water afgevoerd en levert dit geen water op voor de Heuvelrug. Door het afkoppelen van de regenpijpen en het regenwater in een regenton op te vangen en de tuin in te laten lopen doen we dit wel.
Extra aandacht werd gevraagd voor vuilwater in de afvoer van regenwater. Bijvoorbeeld door een wasmachine in de schuur op de afvoer van het regenwater aan te sluiten. Of de auto te wassen op straat, waardoor de zeepresten de afvoer van het regenwater in gaan.
Gerda Schregardus vertelde in een notendop hoe je regenpijpen kunt afkoppelen en waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: de doorlaatbaarheid van de bodem; grootte van het dak; verhouding dak: tuin.
En vooral hoe leuk het om water in je tuin te hebben voor de vogels kikkers, libellen. De cadeautjes van de natuur.

Heeft u vragen over water in de Heuvelrug of water in de tuin? excursies@mmnatuurlijk.nl

Verslag Gerda Schregardus
Maarn Maarsbergen Natuurlijk
I.s.m. het Blauwe Huis, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Natuur en Milieufederatie Utrecht.