Terugblik praktijkmiddag regenwater afkoppelen in Maarn en Maarsbergen

Op zaterdagmiddag 25 maart verzamelden zich zo’n 20 deelnemers en belangstellenden voor een praktijkmiddag regenwater afkoppelen.
Het had die ochtend nog flink geregend en hoewel dat natuurlijk prima gepast zou hebben bij het thema van die middag, is het toch niet plezierig om in de regen je regenpijp af te gaan koppelen. Maar, de weergoden vonden het blijkbaar ook belangrijk dat de praktijkmiddag zou slagen, want het bleef de rest van de middag (vrijwel) droog.

Onder genot van een kop koffie/thee met koeken, verzorgd door de gastvrije bewoners van het startadres, schetste Alies van den Berg (Natuur en Milieu Federatie Utrecht) hoe het afkoppelen van regenwater ook goed past in het concept de ‘Heuvelrugtuin’.
Vervolgens was de hoofdrol van de middag voor Lanny Olie, deskundige en praktijkvrouw voor het afkoppelen van regenwater. Na een inleidend verhaal begon Lanny met het afkoppelen van het regenwater op het startadres. Dit bleek ook meteen de moeilijkste en meest tijdrovende klus van de middag te zijn. Zelfs voor de uiterst behendige en ervaren Lanny was dit een uitdaging (en dat onder de ogen van alle deelnemers en belangstellenden die haar werk vol verwachting gadesloegen!). Maar het lukte en de bewoners van het startadres waren voorzien van afgekoppeld regenwater dat in de bedoelde border kon stromen en daarnaast deels in de regenton.

In vergelijking met het eerste adres ging het op de volgende 7 adressen een stuk soepeler en konden we weer inlopen op het tijdschema.
Het eindresultaat van de middag was dat er 8 adressen afgekoppeld zijn en dat we daarbij allemaal enthousiaste gezichten gezien hebben! Bij 5 werd er ook een regenton ‘tussen geschakeld’.

Leuk ook om te zien hoe op één van de adressen de bewoners bezig waren om een Wadi aan te leggen waarin het regenwater kon wegstromen.

Hulde tenslotte aan Lanny Olie voor het harde werken van die middag met zo’n mooi resultaat!

Wilt u advies of tips voor het afkoppelen van regenpijpen?
Of wilt een enkele inwoners helpen met het afkoppelen van regenpijpen?
Wilt u het MMNatuurlijk melden als u de regenpijpen recent heeft afgekoppeld?
Graag een email naar
excursies@mmnatuurlijk.nl
Alvast bedankt!

Verslag Berend Musegaas
Maarn Maarsbergen Natuurlijk
i.s.m. Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Natuur en Milieu Federatie Utrecht