Word coach (vrijwilliger) voor de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

Wil je graag jouw kennis delen over natuurlijk en gebiedseigen tuinieren en daarmee anderen helpen om aan de slag te gaan in hun eigen tuin? Meld je dan aan als coach voor de cursus Jouw Heuvelrugtuin!

Heuvelrugtuinen is een beweging die we graag samen met jou in gang zetten om Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een stukje groter en groener te maken. Om zo veel mogelijk natuurlijke tuiniers in spé bekend te maken met de belangrijkste aspecten van een Heuvelrugtuin en ze op weg te helpen om deze in hun eigen tuin te realiseren, willen we de beginnerscursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ aanbieden. Daarvoor zijn wij opzoek naar cursuscoaches in Baarn, Zeist, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en De Bilt.

Wat ga je als coach doen?

Je gaat deelnemers aan de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ begeleiden tijdens een vijfweeks programma. Als coach neem je cursisten mee in de beginselen van het natuurlijk tuinieren én denk je met hen mee over de stappen die ze kunnen zetten in de eigen tuin. Dit doe je door feedback te geven op opdrachten die cursisten wekelijks aanleveren nadat zij zelfstandig een e-learning module hebben doorlopen. Dankzij jouw coachvaardigheden en aanstekelijk enthousiasme voor tuinieren, kunnen de deelnemers na afloop van de cursus zelf aan de slag op weg naar hun eigen Heuvelrugtuin. We houden het simpel in deze basiscursus: plezier en inspiratie in de tuin staan voorop!

Waar doen we het voor?

Natuur is goed voor je gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Daarom willen we minder tegels en meer planten die thuishoren op de Heuvelrug. Er zijn veel mensen die wel op deze manier met hun tuin aan de slag willen, maar niet goed weten hoe. De cursus helpt hen op weg naar een tuin die de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en natuurwaarden van hun wijk en van het hele gebied ten goede komt. We maken daarmee het Nationaal Park nog een stukje groter en groener.

Hoe zit de cursus in elkaar?

De cursus beslaat vijf achtereenvolgende weken en bestaat uit:
1. Een fysieke startbijeenkomst van ca. 1 uur en een kwartier. Jij introduceert het project, zorgt ervoor dat iedereen elkaar leert kennen en neemt de praktische zaken door.
2. Vijf e-learning modules (verdeeld over vijf weken) die cursisten wekelijks zelfstandig online doorwerken. De huiswerkopdrachten uit deze modules worden digitaal bij jou ingeleverd. Jij geeft schriftelijk feedback op de gemaakte opdrachten.
3. Een fysieke slotbijeenkomst met de groep van ca. 2 uur. In deze gezamenlijke afsluiting presenteren de cursisten hun eindopdracht.

Wat bieden we

Bij voorkeur vormen we een team van 2 of 3 coaches die de cursus samen kunnen organiseren en begeleiden.
Er is een handleiding met uitgewerkte draaiboeken voor de bijeenkomsten en alle benodigde materialen.
Een interessante en vernieuwende mogelijkheid om je als vrijwilliger in te zetten voor het verbeteren van biodiversiteit, klimaatbestendigheid en natuurwaarden in het Nationaal Park.
Mogelijkheid voor een online informatiemoment om je bekend te maken met het project en de cursus. Een soort train-de-trainer die jou een vliegende start geeft om de cursus zelfstandig te begeleiden en waarmee jij eventueel ook weer andere coaches kan aanhaken.

Wat vragen we?

  • Je hebt ervaring met het geven/begeleiden van cursussen. Je kunt je inleven in de belevingswereld van tuineigenaren met weinig groene kennis.
  • Je hebt basiskennis over natuurlijk tuinieren en de planten en dieren van de Heuvelrug.
  • Je hebt zelf een natuurrijke tuin in de regio Utrechtse Heuvelrug.

We schatten de totale tijdsinvestering op ongeveer 40 uur. (NB: Met een team van 2-3 coaches kost het je dus minder tijd).
De belangrijkste onderdelen zijn:

  • Het werven van deelnemers voor de cursus;
  • Het organiseren, voorbereiden en hosten van een fysieke start- en slotbijeenkomst
  • Feedback geven op de huiswerkopdrachten gekoppeld aan vijf e-learning modules (richtlijn 3 uur per week voor een groep van ca. 12 cursisten);

Interesse? Heb je interesse om coach te zijn of heb je nog aanvullende vragen? Stuur een mail naar Lisa Verbruggen via l.verbruggen@ivn.nl