Een stukje nationaalpark in Hoevelaar

[WOUDENBERG] De lente hangt in de lucht! Bij veel mensen begint het flink te kriebelen om aan de slag te gaan in de tuin. En dat was ook te voelen bij de open dag van de derde Heuvelrugvoorbeeldtuin in Woudenberg. Een bewoonster van de wijk Hoevelaar heeft haar tuin  ingericht als heuvelrugtuin om de biodiversiteit in de omgeving te stimuleren. Op zaterdag 26 maar mocht iedereen een kijkje nemen in haar nieuwe tuin aan de Valleilaan.

 

Project Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de NMU en IVN Natuureducatie. Ook gemeente Woudenberg heeft zich aangesloten bij het project. Een Heuvelrugtuin bestaat uit minstens 60 procent groen. Er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Verder laat een heuvelrugtuin water makkelijk in de bodem zakken en is het een fijne plek voor kleine dieren en insecten. De bewoonster: ,,Een Heuvelrugtuin is eigenlijk een stukje nationaalpark in je achtertuin!”

[VOORBEELDTUINEN] Eerder zijn er vorig jaar twee openbare Heuvelrugvoorbeeldtuinen aangeplant bij de van Gentvijver en langs het wandelpad bij Westerwoud. De derde voorbeeldtuin is de eerste particuliere voorbeeldtuin in Woudenberg. Pieter de Kruijf, wethouder van gemeente Woudenberg, opende dag en plaatste een heuvelrugtuinbordje.    Van Suzy Bollen van Stichting Duurzaam Woudenberg, initiatiefnemer en coördinator voor het project in Woudenberg ontving de bewoonster  felicitaties met de nu al prachtig in bloei staande tuin v Zij bedankte haar ook voor haar gastvrijheid.

 

[TULPEN EN ASTERS] ,,Nadat ik de cursus ‘jouw heuvelrugtuin’ heb gevolgd, ben ik samen met tuinontwerpers Jan Jaap de Bart en Frederike van der Kooij aan de slag gegaan met het ontwerpen van de tuin,” vertelt de bewoonster terwijl ze op een stoeltje in haar voortuin zit. Ze wijst naar de verschillende bloemen die net in bloei staan. ,,Tulpen, asters, geraniums, allemaal inheemse soorten. Een soort die thuishoort in het natuurlijke verspreidingsgebied levert een veel grotere bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit en trekt meer vogels en bestuivende insecten aan,  zoals bijen en vlinders dan uitheemse soorten.”

Ook staat er een insectenhotel in de voortuin. ,,Naast dat de tuin goed voor de natuur en het milieu is, vind ik het vooral mooi. Ik vind het erg fijn om op zo’n zonnige dag als vandaag lekker buiten te zitten en ik word heel blij van al het groen om me heen.”

[ONDERHOUDSVRIENDELIJK] Zo’n 25 mensen zijn komen kijken bij de open dag om inspiratie op te doen voor de inrichting van hun eigen tuin. ,,Er wordt vaak gedacht dat zo’n tuin heel tijdrovend is,” vertelt de bewoonster. ,,Maar dat is niet zo. Integendeel zelfs: een heuvelrugtuin is heel onderhoudsvriendelijk omdat het meeste werk door  de natuur zelf wordt gedaan. Dat scheelt je dus veel werk!”

[HEUVELRUG ONDER DRUK] Suzy en de bewoonster hopen dat meer mensen dit voorjaar aan de slag gaan met het verduurzamen van hun tuin. ,,Het is een bittere noodzaak,” aldus Suzy Bollen, ,, De natuur in de Heuvelrug maar ook in onze verdere omgeving staat erg onder druk.   Juist daarom is het van groot belang dat meer mensen kiezen voor een duurzamere tuin.  Met de voorbeeldtuinen kunnen  omwonenden inspiratie opdoen voor hun eigen tuin met minder tegels en meer, vooral inheemse planten. Hoe meer groen in een wijk hoe meer  biodiversiteitsherstel en hoe beter we bestand zijn tegen  het veranderend klimaat”, aldus Suzy Bollen. Dus hopelijk heeft deze open dag veel anderen geïnspireerd.”

Meer informatie over het project Heuvelrugtuinen? Ga naar jouwheuvelrugtuin.nl