Terug naar de UITAgenda

Expositie ‘De kunst van het zien’ – Slot Zeist

10 september 2023 - 29 oktober 2023 Zeist

Expositie 'De kunst van het anders zien - 35 jaar KUBES' in Slot Zeist.

Van 10 september tot en met 29 oktober vindt in Slot Zeist een groepsexpositie plaats met werk van 27 blinde en slechtziende kunstenaars. Zij zijn allen aangesloten bij het kunstenaarscollectief van stichting KUBES, wat staat voor Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden. Deze landelijk opererende stichting zet zich al 35 jaar in om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt zicht. Deze bijzondere expositie zet de lustrumviering luister bij.

Er zullen ongeveer tachtig werken tentoongesteld worden, waarvan vele te koop zijn. De werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en bestaan uit verschillende materialen. Van installaties tot beeldhouwwerken, van schilderijen tot papierkunst. Er is van alles te zien en (op de tast) te ervaren.

De exposerende kunstenaars zullen in de weekenden regelmatig zelf aanwezig zijn om belangstellenden te woord te staan. Om een inkijkje te geven in hun belevingswereld mogen bezoekers zogenaamde ervaringsbrillen opzetten om de kunst zelf ook met beperkt zicht te ervaren. De brillen bootsen het zicht bij verschillende soorten oogaandoeningen na, zoals maculadegeneratie, staar en kokervisus. De makers vertellen daarbij graag over hun drijfveren en er zal ook een korte film vertoond worden over stichting KUBES. Het wordt duidelijk dat, waar de visuele waarneming van de buitenwereld tekort schiet, de innerlijke verbeeldingskracht vaak des te groter is.

Praktisch

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur. 

Prijzen: 6 euro p.p.

Voor meer informatie over toegang en prijzen: Exposities Slot Zeist De Orangerie is geopend voor een drankje of een lekkere lunch.