Groene lezing: de levende tuin, een fijne plek voor mens en dier door Frederike van der Kooij

Op donderdag 6 oktober geeft Frederieke van der Kooij een lezing over de levende tuin bij KunstenHuis Idea. In die levende tuin is er ruimte voor alles wat leeft: mens, plant en dier. Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken je tuin weerbaar tegen plagen en extreme droogte of regenval. En dat maakt je tuin een fijne plek om te zijn, makkelijk te onderhouden én klimaatbestendig.

Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren in het gebied waar jouw tuin ligt is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing vertelt ze niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook krijg je tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Over Frederike

Van jongs af aan is de natuur onderdeel van haar leven. Als dochter van een rentmeester kwam ze als klein meisje al op landgoederen en ging ze met de jachtopziener en boswachter mee op sleeptouw. ‘Mijn vader wist alles van bomen en mijn moeder alles van vogels, bloemen en planten. Hun gezamenlijke kennis besloeg zo ongeveer Heukels’ Flora (hét naslagwerk van de Nederlandse flora). Ik ben met groot enthousiasme Biodiversituin gestart. Biodiversituin ontwerpt

buitenruimtes die in balans zijn met de natuur. Dat houdt in dat we rekening houden met de natuur die er al is en deze zullen optimaliseren. Het plezier, de verwondering en de ontspanning die ik als tuinder ken, wens ik iedereen van harte toe en wil ik graag doorgeven. Daarbij hoop ik door het delen van kennis mensen bewust te maken van de invloed die wij op de natuur hebben en de verantwoordelijkheid die daaruit voortvloeit om als rentmeesters met onze leefomgeving om te gaan.’

Groene lezing
Dit is de derde lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2022 organiseert samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties: Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, NME De Boswerf, IVN, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist.

Kosten: € 12,50 / € 4,00 voor leden samenwerkende natuur en milieu organisaties, leden ASZ en leden Bibliotheek KunstenHuis. De lezing vindt plaats van 20:00 – 22:00 uur.

Kaartverkoop: Kunstenhuisidea.nl/agenda/lezingen of aan de bibliotheek balie van Kunstenhuis Idea en (indien voorradig) bij de ingang van de zaal, beiden uitsluitend per pin.