Terug naar de kaart

Het Hernhutter Huis

Zeist

In het Hernhutter Huis kom je alles te weten over de geschiedenis van de Hernhutters, de Evangelische Broedergemeente die haar voetsporen en culturele erfgoed achterliet in Zeist.

Wat is er te zien?
De Evangelische Broedergemeente is een wereldwijde kerk met een indrukwekkende geloofs- en zendingsgeschiedenis. Het museum geeft een beeld van de geschiedenis en het leven van de Hernhutters. In de grote zaal krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de Evangelische Broedergemeente. In de twee kleinere zalen krijg je inzicht in de bijzondere vieringen van de Hernhutters. Er is ook een filmzaal, waar u diverse filmen kunt bekijken over de Broedergemeente.

Een bezoek aan het museum geeft een uniek doorkijkje naar het vroegere leven van de Hernhutters op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, muziek en architectuur en hun zendingswerk. In de permanente tentoonstelling zijn uit vroeger tijden bewaard gebleven (gebruiks-)voorwerpen te zien, waaronder liturgische voorwerpen, gezangboeken, foto’s, prenten en affiches. Maar ook archeologische vondsten, variërend van munten en aardewerk tot pijpenkoppen en wijnflessen, en voorwerpen die te maken hebben met het zendingswerk.

Rondleidingen en erfgoed
Op verzoek worden er voor groepen geïnteresseerden rondleidingen georganiseerd door vrijwilligers, die niet alleen over de geschiedenis van de Broedergemeente vertellen, maar ook over het hedendaagse erfgoed. Deze rondleidingen zijn inclusief een wandeling over de pleinen, de begraafplaatsen en andere plekken van interesse. De bijzondere stijl van de gebouwen en de geschiedenis van de Hernhutters spreken tot de verbeelding. Vraag een rondleiding aan via rondleidingen@hethernhutterhuis.nl.

Wie waren de Hernhutters?
De aanhangers van deze broedergemeente komen oorspronkelijk uit voormalig Tsjecho-Slowakije, maar werden daar vervolgd, vluchtten en bouwden in Duitsland de nederzetting Hernhut, die uitgroeide tot de Evangelische Broedergemeente. Vanuit Hernhut werden op verschillende plaatsen in Europa Broedergemeenten gesticht, waaronder in de tuinen van Slot Zeist (1745). Hier ontstonden het Broeder- en Zusterplein en het kerkgebouw uit 1768 dat er nog altijd staat. De Hernhutters verspreidden zich over de hele wereld, maar deden met name in Suriname zendingswerk.

Over Museum Stichting Het Hernhutter Huis
Museum Stichting Het Hernhutter Huis is in 2007 opgericht door de Broedergemeente en het Zeister Zendingsgenootschap.

De Museumwinkel
Een bezoek aan Museum Het Hernhutter Huis betekent ook een bezoekje aan de museumwinkel. Je kunt hier altijd terecht voor het kopen van de originele ‘Hernhuter’sterren. Deze kun je ook online bestellen. Als je alleen de museumwinkel bezoekt hoef je uiteraard geen entree te betalen.