Terug naar de kaart

Schaapskudde Doorn

Doorn

Bij Schaapskudde Doorn kun je alles leren over herders en schapen. We organiseren verschillende events voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt. Bijvoorbeeld: ‘in de voetsporen van de herder’ – een event waar je alles kunt ontdekken over de geschiedenis van de herders op de Utrechtse Heuvelrug. Of: ‘Schaapfulnes’ – mediteren met schapen. We heten je van harte welkom. 

Schapen en herders zijn onlosmakelijk verbonden aan de Utrechtse Heuvelrug. Het zou zelfs kunnen dat de inwoners die drie‐ tot vijfduizend jaar geleden de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug hebben aangelegd, al schapen hielden. Wat we in ieder geval zeker weten is dat schaapskudden vanaf de middeleeuwen het land hier hebben gesierd. Vooral op de ‘woeste gronden’ zoals de heidevelden toen werden genoemd. Daar trokken de herders met hun schapen rond. 

Stichting schaapskudde Doorn heeft zichzelf ten doel gesteld om de schapen zichtbaar te houden in het landschappelijke beeld van de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast zet de stichting zich in voor het behoud van de ambachtelijke kennis van het herdersschap en de bevordering van ecologisch verantwoord natuurbeheer. 

Vanaf deze week verkopen zij ook het Herders Bed. Gemaakt in samenwerkening met Ecoline met wol van hun eigen schapen. Herders Bed is een 100% duurzaam en handgemaakt dekbed dat voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van milieu – en diervriendelijkheid!