Terug naar de kaart

Stichting Grebbelinie in ’t Vizier

Woudenberg

Naar aanleiding van 60 jaar bevrijding (2005) is in Woudenberg een uniek project gerealiseerd. Mede door de inzet van vele vrijwilligers is de Grebbelinie tot leven gekomen. Zo is het onder andere mogelijk om door een loopgraaf te lopen en een kazemat van dichtbij te bekijken.
In de naastgelegen (voormalige) schuur van Hoeve “De Beek” is een expositie c.q. educatie- en informatiecentrum ingericht, waar in beeld wordt gebracht hoe in de regio Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude de vrijheid is bevochten gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Over de Grebbelinie
De Grebbelinie als verdedigingswerk diende om de vijand die uit het oosten kwam tegen te houden. Velen zullen niet weten dat er al in 1744 gestart is met de bouw van de Grebbelinie. De Grebbelinie ligt in het oosten van de provincie Utrecht, op de overgang van de Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het is een zogenaamde waterlinie. De linie loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg. In het landschap zijn nog veel elementen van de Grebbelinie terug te vinden.
Ontdek meer over de Grebbelinie

Begeleiding van een gids
Tijdens de openingsuren is in de expositie een gids aanwezig om uitleg te geven. Bezoeken van loopgraaf, kazemat en bunker met begeleiding van een gids kan alleen op afspraak. Dit kan via het mobiele telefoonnummer 06 8232 6441 of via de e-mail: info@grebbelinieinhetvizier.nl.