Terug naar de kaart

TOP Beauforthuis

Austerlitz

Vanaf Toeristisch Overstappunt (TOP) Beauforthuis in Austerlitz kun je te voet of op de fiets de regio verkennen. Austerlitz ligt op de Utrechtse Heuvelrug, de stuwwal uit de ijstijd die van de Grebbeberg tot het Gooimeer loopt. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, door heide en bos en in het naastliggende rivierenland.
Austerlitz is ontstaan als kampement van Napoleons troepen. Bij hun vertrek lieten zij de Pyramide achter, alsmede een straatarme bevolking. Om de armoede te bestrijden stichtte Johannes Stoop een landbouwschool in wat nu het theatercafé is. Hij wilde de heide ontginnen met schapenmest. Dit mislukte. Stoops ochter Anna Aleida trouwde met Aernoud Jan de Beaufort, erfgenaam van landgoed Den Treek in Leusden. Zij besloten over te gaan op bosbouw. In 1861 bouwden ze achter de voormalige school en kerk voor Austerlitz, die in 1989 omgetoverd werd tot Beauforthuis.

Het Beauforthuis ligt tussen drie landgoederen van de familie De Beaufort: Den Treek-Henschoten, De Boom (Leusden) en Molenbosch (Zeist). En vlak bij kleine pareltjes: de Koepel van Stoop en Het Witte Huis.

Wandelroutes vanaf deze TOP:
1. Smidsput 6,3 km. Bij deze wandelroute zie je de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Bekijk de route.
2. Wandelroute de Marmontberg, 4,6 km. Als je graag de pyramide van Austerlitz wilt zien, moet je zeker deze route lopen. Bekijk de route.
3. Kozakkenput, 12 km. Op deze route zal je kunnen genieten van alle rust en ruimte die de natuur te bieden heeft. Bekijk de route.
4. Bekijk hier overige wandelroutes in Zeist.

Fietsroutes vanaf deze TOP:
1. Fietsroute Den Treek, 23 km. Tijdens deze tocht kom je zeer diverse soorten landschap tegen. Bekijk de route.
2. De prachtige omgeving van Woudenberg, 35,5 km. Deze route leidt je door Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Bekijk de route.
3. In het karrenspoor, 51 km. De heidevelden en landgoederen tussen Leusden en Zeist zorgen voor een prachtige fietsroute. Bekijk de route.

Mountainbiken
Voor de mountainbikers start bij TOP Beauforthuis een route van 16 km met 103 hoogtemeters. U kunt ook de korte en minder moeilijke route nemen van 8,5 km met 34 hoogtemeters.

Highlights in de buurt van deze TOP: