Terug naar de kaart

TOP Huis Doorn

Doorn

Het VVV-informatiepunt in het Poorthuis van Huis Doorn heeft veel informatie voor u over het gebied. Ook zijn er meerdere fiets- en wandelroutes te verkrijgen.

Landgoed Huis Doorn dankt zijn bekendheid aan de Duitse keizer Wilhelm II. Na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog in 1918 vluchtte de keizer naar Nederland. Hij woonde hier met zijn familie tot aan zijn dood in 1941. Na de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Nederlandse Staat het huis en landgoed als vijandelijk vermogen. Huis Doorn is nu een museum dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. De oorspronkelijke inrichting is geheel intact en biedt een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen.

Huis Doorn is onderdeel van de Tabaksfietsroute die voert langs Kasteel Amerongen en andere landhuizen op de Utrechtse Heuvelrug.

Cultuurhistorisch erfgoed:

Groene schatkamer
In Doorn ligt het grootste exotische bomenpark van Nederland: het Von Gimborn Arboretum. Deze prachtige bomentuin is het erfgoed van de Duitse inktfabrikant Max von Gimborn en dateert uit 1924. Op 27 ha staan zo’n 3000 verschillende soorten bomen en struiken uit Europa, NoordAmerika en Azië. In alle seizoenen is hier een keur aan uitheemse bomen en struiken te bewonderen.

Maartenskerk
Het Rijksmonument de Maartenskerk in Doorn is de oudste kerk in de provincie Utrecht. De kerk in Romaanse stijl is in 1180 gesticht door de Domproosdij van Utrecht op de plek waar in 885 al een houten kapelletje stond. Het Romaanse middenschip en delen van het Romaanse tufstenen koor zijn bewaard gebleven. De Maartenskerk is door de prachtige akoestiek zeer geliefd voor concerten.

Kaapse bossen
In dit bosgebied staat de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap die een schitterend uitzicht biedt over de Utrechtse Heuvelrug. In de 18e eeuw kocht Hendrik van Swellengrebel het bosgebied. Hij stond bekend als ‘Kaapse Hendrik’ omdat hij gouverneur was geweest van de Kaapkolonie in Zuid Afrika. Het bos deed hem soms denken aan de savannes in Afrika. Hij noemde ze dan ook de Kaapse Bossen.

Doorne Gat
Het Doornse Gat (zie kaart) is een recreatiegebied in een voormalige zandafgraving. Het terrein is gelegen langs de N225 aan de oostzijde van Doorn. Het gebied heeft een speelheuvel en picknicktafels en voor kinderen zijn er meerdere speeltoestellen. In de omliggende bossen zijn gemarkeerde fiets- en wandelroutes uitgezet. Het terrein is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Vanaf deze TOP kunt u onderstaande routes wandelen:

Wandelingen Groene Entrees Doornse Gat en Kaapse Bossen
Beide Groene Entrees vindt u aan de Leersumsestraatweg, even ten oosten van Doorn (zie kaart). U vindt hier een overzichtskaart met diverse gemarkeerde wandelroutes.

Klompenpaden
U vindt verschillende klompenpaden rondom Huis Doorn. Het Gerrit Achterbergpad start bij het Wapen van Sandenburg, u komt hier via de aanlooproute vanaf Huis Doorn. Het Overlangbroeksepad start bij de parkeerplaats Utrechtse Baan van Staatsbosbeheer in Leersum (zie kaart).
Voor meer informatie ga naar www.klompenpaden.nl. Hier kan ook de app van de klompenpaden worden gedownload.

Andere routes
Het Utrechtpad (geel-rood) en het LAW Trekvogel pad (rood-wit) zijn twee lange afstandsroutes die u op de kaart aantreft. Ook vindt u het Nederlangbroekse Kastelenpad op de kaart. Deze vier routes starten bij dorpshuis De Toekomst (Prinsenplein 3 in Langbroek).

Vanaf deze TOP kunt u onderstaande routes fietsen:

Volg het spoor van de keizer
U start deze route bij Museum Huis Doorn waar Keizer Wilhelm II als banneling leefde tot aan zijn dood in 1941. De route van 42 km voert verder onder meer langs Kasteel Amerongen, waar hij anderhalf jaar verbleef. U kunt er voor kiezen alleen het oostelijke (21,5 km) of westelijke (20,5 km) deel van de route te fietsen. Via de aanlooproute voor klompenpaden fietst u naar knooppunt 8, waar de route start.

Fietsknooppunten

Volledige route: Huis Doorn – 8 10 11 18 17 65 69 68 12 71 70 7 6 3 16 4 5 –

Huis Doorn Korte route oost: Huis Doorn – 8 70 71 12 68 69 65 17 18 11 10 8 –

Huis Doorn Korte route west: Huis Doorn – 8 70 7 6 3 16 4 5 – Huis Doorn

De Tabaksroute
Fietsknooppunten: Huis Doorn – 8 10 11 18 17 (en retour 18 11 10 8 ) Knooppunt 8 vindt u via de aanlooproute voor klompenpaden. Via de QR-code vindt u verdere informatie over deze route.

Faciliteiten op locatie

  • Elektrisch oplaadpunt fiets
  • ANWB Gastvrij-punt 

Bereikbaarheid OV
Top Huis Doorn is per OV bereikbaar, 7 dagen per week, met een minimale frequentie van 1 per uur.

Voor de actuele openingstijden kijkt u hier