Terug naar de kaart

TOP Park Vliegbasis Soesterberg

Soest

TOP Park Vliegbasis Soesterberg is hét startpunt voor alle prachtige fiets-, wandel- en
ruiterroutes  die in het Park zelf en in de directe omgeving te vinden zijn.

Ervaar het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur. Voel de dreiging van de koude oorlog als u langs de militaire gebouwen wandelt. Park Vliegbasis Soesterberg is een uniek gebied, een schatkamer vol verrassingen. Ontdek de voormalige vliegbasis te voet of op de fiets, op eigen houtje of onder begeleiding van een gids. Startpunt van excursies en gemarkeerde wandelroutes is het informatiecentrum Park Vliegbasis Soesterberg.

Het Park is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De landingsbaan is tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) gesloten voor publiek. Honden zijn op Park Vliegbasis Soesterberg niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

De vliegbasis is in belangrijke mate een natuurgebied, met plekken die beschermd worden en plekken waar ruimte is om te fietsen en te wandelen. Park Vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum zijn eind 2014 geopend voor het publiek.

In de hal van het Nationaal Militair Museum (NMM) zit het informatiecentrum van Park Vliegbasis Soesterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Het infocentrum geeft spelenderwijs de geheimen van Park Vliegbasis Soesterberg prijs.

Wandelen
Shelters 1,5 km. Twee lussen voeren langs verschillende soorten shelters, bunkers en een vogelkijkbunker. Onderweg heeft u vergezichten over de drie landingsbanen, 1 waaronder de Duitse baan en de Queensbaan.

Munitiepark 5 km. Dit gebied is rijk aan natuur, met veel bos. Tussen de bomen verscholen liggen de munitiebunkers van gewapend beton. Hier lagen in vroegere tijden duizenden kilo’s munitie opgeslagen. Tijdens uw wandeling komt u langs drie kunstwerken.

Landgoed De Paltz 3,4 km. Het landschap doet hier bijna on-Nederlands aan. U wandelt door beukenlanen, langs hoge douglassparren en langs een prachtige vallei. 

Ommetje Paardenkamp 3,5 km. Mooie wandeling door het bos en langs de Soesterduinen bij het nationale rusthuis voor oude paarden en pony’s. 

Rondom de Soester Duinen 12,5 km. Een wandelroute door heuvelachtig terrein, bos en stuifzand. Niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Let op, honden zijn op Park Vliegbasis Soesterberg en landgoed De Paltz niet toegestaan.

Fietsen
Soesterberg, Zeist en Den Dolder 31 km. Knooppunten 55 52 51 80 98 99 60 84 70 71 67 65
64 63 90 98 97 62 26 61 57 58 55

Soest, Amersfoort en De Vuursche 50 km. Knooppunten 55 56 08 95 09 50 85 86 87 43 97
81 82 84 10 83 54 53 55

MTB-route Soest 34 km. Een route door uitgestrekte bosgebieden die goede techniek en een redelijke conditie vraagt. MTB-vignet verplicht.

U kunt ook zelf een fietsroute samenstellen: www.fietsen.opdeheuvelrug.nl

Ruiterroutes
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft zo’n 60km met gemarkeerde ruiterroutes.
Kijk op de website www.ruiterenenmennen.nl voor de knooppunten of koop een routekaart
bij VVV-informatiepunt restaurant ’t Hooght.

POI’s
Breng ook een bezoekje aan:
– de Soester Duinen
– Landgoed De Paltz
– Museum Soest
– Boerderij Het Gagelgat of de Paardenkamp; een rusthuis voor paarden
– Slot Zeist
– Natuurspeelbos de Boswerf
– Schaapskooi Heidestein
– kinderboerderij De Brink