Terug naar de kaart

TOP Slot Zeist

Zeist

Zeist ligt op de grens van de Utrechtse  Heuvelrug en het stroomgebied van de Kromme Rijn. Zeist is bekend van haar ligging op de Heuvelrug, de vele buitenplaatsen  en natuurlijk  Slot Zeist.  Een goed vertrekpunt voor een fiets- of wandelroute dus!

Parkeer uw auto op de parkeerplaats van Slot Zeist en bekijk op de TOP-zuil welke recreatieve mogelijkheden er in de nabijheid zijn. Uiteraard is het nabijgelegen Slot Zeist een bezoek waard. Waan je in de 17e eeuw. Ga terug in de tijd van Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk. De stijlkamers op de Bel-etage ademen de grandeur uit van deze periode. De wanden zijn voorzien van goudleren behang, spiegels, damast, Vlaamse wandtapijten, schitterende kristallen kroonluchters en prachtige plafond- en schoorsteenstukken.

Wilt u een mooie wandeling maken of meer informatie over bezienswaardigheden rond Slot Zeist? Download dan de App Slot Zeist Tour. Of kijk op www.slotzeist.nl. Daar vindt u ook de openingstijden en mogelijkheden van een rondleiding in Slot Zeist.

Wandelen

Er starten diverse wandelroutes vanaf deze TOP: bijvoorbeeld Rondje door Zeist (5km), De Sprengen- en de Bunsingroute (beidenzo’n 6 km) en het Klompenpad Stoetwegenpad (11 km). Ook de Oudste lange afstand wandelroute van Nederland (Amsterdam- Arnhem) gaat door Zeist. Het gaat om etappe 3 (Hilversum – Zeist) en etappe 4 (Zeist – Doorn), beiden 21 km. 

Fietsen

U kunt hier heerlijk fietsen. Neem de route langs de Piramide van Austerlitz .Of naar het Park en Nationaal Museum Vliegbasis Soesterberg. Er gaat een mooie route van 18 km langs lustoorden  en buitenplaatsen. De Route Geheugen van Zeist duurt ongeveer 2 uur.  Vanzelfsprekend kunt u ook uw eigen route maken met de bekende fietsknooppunten.

TIPS:  

Bij deze TOP bent u op loopafstand van het gezellige centrum met een gevarieerd aanbod winkels, hotels,  cafés en restaurants en het theater .

Culturele hotspots:

Zuster- en Broederplein

De Evangelische Broedergemeente behoort tot de protestantse kerk in Nederland. En is ook wel bekend onder de naam Hernhutters. Opgericht door Graaf von Zinzendorf, die voor zijn broeders op zijn landgoed  de kolonie Hernhutters bouwde. Vanuit het slot is links het Zusterplein en rechts het Broederplein. Op het Zusterplein bevindt zich ook de “witte” kerk, gebouwd in 1768.

De Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz werd in 1904 gebouwd door het Frans-Bataafseleger. Dit als eerbetoon aan keizer Napoleon. Maar eigenlijk ook om de verveling te voorkomen. Want er waren toen zo’n 20.000 soldaten gelegerd. En die hadden niks te doen…Het ontwerp is geïnspireerd op de  Pyramide van Gizeh. De bouw duurde maar 27 dagen. Op de top staat een 13 meter hoge houten Obelisk.

Het Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum is sinds 2014 gevestigd op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Hier vindt u de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. In het omliggende Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende militaire erfgoederen gevestigd: munitiedepots, shelters, bunkers en de start- en landingsbaan.

De Stichtse Lustwarande

is een gordel van imposante landgoederen en buitenplaatsen. Een groene strook langs de weg van Utrecht via Zeist naar Arnhem. Met statige huizen, prachtige landschapstuinen en lange zichtassen. Halverwege de 19e eeuw lieten de zeer rijken hier hun vakantiehuizen bouwen. Het grondgebied van Beek en Royen is na Slot Zeist en Ma Retraite de grootste buitenplaats.

Faciliteiten op locatie

  • Elektrisch oplaadpunt auto
  • ANWB Gastvrij-punt

Bereikbaarheid OV
Slot Zeist is per OV bereikbaar, 7 dagen per week, met een minimale frequentie van 1 per uur.