Terug naar de kaart

TOP Theehuis Mon Chouette

Leusden

De naam Mon Chouette komt van steenuil (Chouette) en de MonChou die gebruikt wordt voor onze specialiteiten. Deze steenuil bivakkeert op ons terrein en op een zonnige winterdag laat hij zich nog wel eens zien. Het theehuis is een perfect startpunt voor leuke fiets-, wandel- en kanotochten.

Beleef de Vallei , het landschap en haar historie

In de avond van 3-2-1943 stegen 263 geallieerde bommenwerpers op voor een missie naar Hamburg. De Stirling Mark I R9197 BU-V vertrok van Chedburgh en crashte na een luchtgevecht met een Duitse nachtjager om 20.04 uur tussen het Valleikanaal en de spoordijk. Alle bemanningsleden vonden de dood. Ze zijn begraven op het Gemenebest Ereveld van begraafplaats Rusthof in Leusden.

Valleikanaal
Het valleikanaal is eind jaren dertig aangelegd in het kader van de Werkverschaffing. Door middel van ‘haken’ lukte het om de grond omhoog te brengen: een volle schep werd omgekeerd in een lege schep, en dat ging zo een paar keer achter elkaar van onderaf omhoog. 

Uitvaart Mate Alexander Milich
In deze omgeving is ook ten minste één Typhoon (eenpersoonsjachtbommenwerper) neergehaald door afweer – geschut. Mate Alexander Milich stortte in 1944 neer op Woudenbergs grondgebied en is op de Algemene Begraafplaats begraven.

Grebbelinie QR-route
In Nederland is een staartsectie te vinden op de vliegbasis Twente. De Museumbunker Grebbelinie is gelegen op de liniedijk. Dit informatiecentrum is gevestigd in een voormalige Duitse geschutsbunker uit 1944-1945. In deze museumbunker vind je informatie over de bunker én de Nederlandse periode van de linie bij Leusden. Hij is te voet te bereiken via het pad over de liniedijk, een kilometer in noordelijke richting. Fietsers kunnen het fietspad langs het Valleikanaal volgen. Voor openingstijden zie www.historieleusden.nl. Meer informatie is ook te vinden bij de 55 QR-code punten langs het voetpad over de liniedijk. Deze route loopt van Leusden-centrum tot aan Veenendaal. Routekaartjes zijn te vinden op de bovengenoemde website, bij de VVV en Mon Chouette. 

Wandelroutes vanaf deze TOP:
1. Het Schutpad, 2,5 km of 3,5 km. Deze route gaat over het terrein van Landgoed de Boom. Het landgoed staat in een parkbos wat is aangelegd in landschappelijke stijl in 1880, met slingerpaden, bospercelen en grote gazons. Bekijk de route.
2. Rondje Grebbelinie, 2,5 km. Afwisselende route die voert over een dijk, langs een beek en over een bospad. Je ziet enerzijds de weilanden en anderzijds het bos van Landgoed de Boom. Bekijk de route.
3. Het Grebbeliniepad, LAW 91 km. Een doorgaande wandelroute door mooie natuur langs sluizen, bunkers, kazematten en de vele verdedigingswerken van de Grebbelinie. Bekijk de route.

Fietsroutes vanaf deze TOP:
1. Fietsroute Soesterduinen, 46 km. De zandverstuiving Soesterduinen bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen. Het is een open gebied dat gekenmerkt wordt door stuifzand en een enkele boom. Bekijk de route.
2. Fietsroute over de Heuvelrug bij Zeist, 41 km. Indrukwekkende aangezichten en prachtige vergezichten. Bekijk de route. 
3. La vuelta ronde van Leusden, 43 km. Via het Valleikanaal fiets je richting Woudenberg, naar de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Bekijk de route.

Faciliteiten op locatie

  • Elektrisch oplaadpunt fiets

Bereikbaarheid OV
Bushalte ligt op 1,5 kilometer afstand. Hier rijden 7 dagen per week bussen met een frequentie van minimaal 1x per uur.