Zusterpark De Turfweide

Op zaterdag 22 juni 2024 was het een feestelijke dag in Veenendaal! Die dag is De Turfweide in Veenendaal officieel gelanceerd als het nieuwste Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De lancering is geopend door de voorzitter van De Turfweide, Johan Huibers, en de directeur-bestuurder van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Gijs de Kruif. De Turfweide is daarna officieel benoemd tot Zusterpark door de onthulling van het Zusterparkbord, door Johan Huibers en wethouder Engbert Stroobosscher van gemeente Veenendaal. De Turfweide sluit zich als eerste Zusterpark in Veenendaal aan bij een bestaande beweging en versterkt daarmee de verbinding tussen het Nationaal Park en het stedelijk gebied daaromheen.

De Zusterparkenbeweging wil het groen en de natuur in en om de stad versterken door te vergroenen en samen één groot park te creëren. Vanaf 2019 werken Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de Zusterparken van onderaf aan meer steun voor en groei van groen in de stad door buurtvergroeners te verbinden met elkaar en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is belangrijk dat ook in het stedelijk gebied, dichtbij huis, er meer groen ontstaat en dat mensen uit het stedelijk gebied opkomen voor behoud van de Utrechtse Heuvelrug. Steeds meer buurtvergroeners hebben zich aangesloten bij deze beweging. Er zijn nu 11 Zusterparken in gemeente Utrecht, 1 in gemeente Amersfoort én vanaf vandaag dus dit gloednieuwe Zusterpark in de gemeente Veenendaal.

Uniek bewonersinitiatief

De Turfweide is een inspirerend bewonersinitiatief dat de natuur en het historische karakter van Veenendaal centraal stelt. Deze groene oase vertelt verhalen over het landschap en het verleden, en biedt een plek waar natuur en cultuurhistorie samensmelten. De Turfweide is niet alleen verbonden met het omliggende landschap, maar ook met de gemeenschap, en versterkt zo de band tussen mens en natuur.

“Vrijwilligers en het bestuur van de Stichting Turfweide zetten zich in om natuur, cultuur en geschiedenis in dit park samen te brengen. Samen zorgen we ervoor dat de waarde van deze unieke plek in Veenendaal beleefbaar is en blijft en rollen we de groene loper uit naar een volgende groene plek, helemaal tot aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Daarom zijn we een Zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug,” aldus Johan Huibers, voorzitter van de Turfweide.

Verbinding tussen stad en natuur

De lancering van De Turfweide als Zusterpark markeert ook de start van de samenwerking tussen de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Stichting Turfweide. Ze trekken samen op in de missie om één groot park te worden en streven naar meer natuur én water in Veenendaal, en tussen Veenendaal en de omgeving. Zo wordt de leefomgeving beleefbaarder en gezonder. Gijs de Kruif, directeur-bestuurder van de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is blij met de lancering van het eerste Zusterpark in Veenendaal en kijkt uit naar de samenwerking met Stichting Turfweide:

“Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug grenst aan een aantal steden, waaronder Veenendaal in het zuidoosten van het gebied. Het is uniek om als Nationaal Park zo dicht bij stedelijk gebied te liggen en het brengt ook zeker uitdagingen met zich mee. De Zusterparken vormen een belangrijke verbinding tussen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en deze steden en creëren draagvlak voor de natuur in de stad. Ik ben blij dat De Turfweide de eerste schakel is in de groene verbinding vanuit Veenendaal en kijk ernaar uit om met de stichting samen te werken.”

Feestelijk programma

De feestelijkheden begonnen vandaag met welkomstwoorden door Johan Huibers, voorzitter van De Turfweide, en Gijs de Kruif, directeur-bestuurder van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een hoogtepunt van de dag was de onthulling van het Zusterparkbord door Johan Huibers en wethouder Engbert Stroobosscher, waarmee De Turfweide officieel zijn nieuwe status kreeg.

“Ik vind het heel fijn dat De Turfweide nu een Zusterpark wordt en daarmee verbonden is aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Veenendaal heeft een rijke cultuurhistorie en is omringd door een prachtig landschap. Bij de stedelijke ontwikkeling van Veenendaal is het van groot belang dat ook het groen meegroeit en dat er schakels ontstaan van de stad naar het uitloopgebied eromheen, zoals hier naar de Utrechtse Heuvelrug. Mooi bij het ontstaan van De Turfweide is de betrokkenheid vanuit de omgeving. Daarnaast wordt op deze manier de vroegere Veenendaalse turfwinning in de praktijk verbeeld,” aldus wethouder Engbert Stroobosscher over De Turfweide als Zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Voor meer informatie over Zusterparken en de samenwerking met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: www.npuh.nl/zusterparken Meer informatie over De Turfweide: www.turfweide.nl