Wonderwoods is meer dan enkel een gebouw. Het bestaat uit 2 bijzondere groene torens waarvan de bouw onlangs is gestart. Een verticaal bos in het Stationsgebied. De vegetatie op het gebouw is geïnspireerd op die van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is straks een stukje Nationaal Park, midden in de stad.

In totaal komen er (meer dan) 360 bomen en 9700 struiken en planten in en op het gebouw. De bomen en planten zuiveren de lucht, regelen de temperatuur en voorzien in een leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarmee draagt Wonderwoods bij aan het herstel van de biodiversiteit en het verbinden van het groen in de stad met haar omgeving.

Eén van de twee torens is ontworpen door de Nederlandse architect Roberto Meyer van het in Amsterdam gevestigde MVSA Architects. Deze ‘extraverte’ toren geeft het inside-outside gevoel, omdat het groene interieur zich uitstrekt tot de natuur buiten. Hier komen koopwoningen, huurwoningen, kantoren, Digital Art Space ‘Nowhere’ en diverse faciliteiten.

De andere toren is ontworpen door Stefano Boeri van Italiaans architectenbureau Stefano Boeri Architetti. Het in Milaan gevestigde architectenbureau staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve ‘Bosco Verticale’ (Verticaal Bos). Deze ‘introverte’ toren is bedekt met een grote diversiteit aan groen die de toren omarmt. De architectuur versterkt het geluid van de natuur, wat zorgt voor ontspanning. Hier komen zowel huur- als koopwoningen, een dakpark met restaurant, een gym, gezonde horecavoorzieningen en diverse faciliteiten.

Wonderwoods laat zien hoe je met verstedelijking ook natuur kan laten groeien en groen kan verbinden met het robuuste groen nabij de stad: Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo groeien we samen verder tot een heel groot park.