Studenten onderzoeken ondernemingskansen voor NPUH

Een groep van 38 tweede jaars studenten Bos en Natuurbeheer hebben op dinsdag 20 november 2018 een bezoek gebracht aan het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Doel was het inventariseren van Ecosysteemdiensten en nadenken over ondernemingskansen voor het Nationaal Park.

In horecagelegenheid “Buiten in de Kuil” in Lage Vuursche kregen de studenten een introductie van Daan Martens, gebiedsmakelaar NPUH van de Provincie Utrecht en Otto baron van Boetzelaar, Utrechts Particulier Grondbezit en Landgoedeigenaar Eyckenstein. Er kwamen een aantal mooie kansen voor ondernemerschap voorbij (2 miljoen bezoekers Lage Vuursche per jaar, nog weinig plekken om geld uit te geven, veel gebiedskwaliteiten), maar ook veel dilemma’s. Het belangrijkste vraagstuk is hoe bezoekers en ondernemers meebetalen aan alle mooie natuur en cultuurhistorie?

De Gebiedsverkenning
Na de inleiding trokken groepen studenten per fiets door het gebied rondom Lage Vuursche, Soest en Baarn. Ondanks de koude wind, werden de studenten wel warm van alle mooie bossen, heidevelden, kastelen en buitenplaatsen. Eén groep bezocht Paleis Soestdijk (om te vormen tot hotel en locatie voor woningen), kasteel Groeneveld van SBB (volgend jaar mogelijk nieuwe ontvangstgelegenheid van NPUH) en een pannekoekrestaurant. Er waren prachtige fietspaden door stille stukken bos, maar het park is ook vaak versnipperd door de vele infrastructuur. Opvallend was het glooiend reliëf, de afwisseling van bos en landbouw, het grote aantal maneges, een veelheid aan voorzieningen (boszwembad, recreatieterreinen, MTB-tacks), veel horeca (vaak pannenkoeken) en overal mooie buitenplaatsen. Studenten misten aanduidingen van het NPUH, maar wel een veelheid aan eigendomsbordjes.

ondernemingskansen voor het Nationaal Park
Nabeschouwing met gedeputeerden Provincie Utrecht
Na de gebiedsverkenning konden de studenten in gesprek met twee Gedeputeerden van de provincie Utrecht Mirjam Maasdam (Natuur en Landbouw) en Pim van den Berg (RO, Recreatie, Economie) over het NPUH. Deze twee bewindslieden dragen verantwoordelijkheid voor het gebiedsproces en waren geïnteresseerd in de observaties van jonge HBO-studenten. Zo werd besproken dat het moeilijk is om het NPUH te herkennen als je erin staat. Mirjam meldde dat er gewerkt wordt aan de identiteit en de bebording en aantrekkelijke toegangspoorten. Een student was van mening dat een hek met toegangsgeld ook een signaal is dat je ergens binnenkomt met verwachtingen en daardoor meer respect voor wat geboden wordt. Ook viel het studenten op dat parkeren en afval bij attracties een knelpunt is en dat ze onder de indruk waren van de grote recreatiedruk. Pim maakte duidelijk dat nieuw beleid zeker niet moet leiden tot meer bezoekers, maar wel tot meer inkomsten voor grondeigenaren. Studenten filosofeerden over een parkeervignet, meer streekproducten, een loyaliteitsbijdrage van de grotere steden aan de mooie omgeving. De gedeputeerden waren onder de indruk van de reacties en studenten werden uitgenodigd om te verkennen hoe je bij de provincie kunt meedoen met een traineeship.

ondernemingskansen voor het Nationaal Park

Op de ochtend van maandag 28 januari 1019 presenteren de studenten hun ondernemingsoplossingen op een markt.