Toeristisch seizoen Heuvelrug start met lentecampagne

Op donderdag 25 maart jl. werd het toeristisch seizoen op de Utrechtse Heuvelrug geopend. In een online bijeenkomst met zo’n honderd beleidsmakers uit de regio deelde Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei de plannen voor komend seizoen. Tegelijkertijd ging de campagne Lente op de Heuvelrug van start, waarin bewoners en bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug kunnen genieten van een breed aanbod aan ‘Coronaproof’ thuis- en uit-tips in de regio.

De gastvrijheidssector is met een opbrengst van 700 miljoen euro, ruim 10.000 banen en een grote bijdrage aan voorzieningen en leefbaarheid, zowel economisch als sociaal van groot belang voor de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Daarom richt RBT Heuvelrug en Vallei zich dit seizoen op herstel van het zelfstandig verdienvermogen van de sector. Daarnaast zet het toerismebureau in op het in goede banen leiden van bezoek aan de regio.

Herstelplan tot eind 2021

Om recreatie en toerisme weer te laten opkrabbelen na corona maakten ruim honderd ondernemers in de regio samen met RBT Heuvelrug & Vallei het Herstelplan Bestemming Heuvelrug 2020-2021. Het plan gaat over veiligheid, vrije tijd, zakelijk toerisme en lokaal kopen en is verlengd tot eind dit jaar. Om zoveel mogelijk ondernemers en andere toeristische bedrijven op de been te houden, wordt een extra impuls voorbereid die van start kan zodra de beperkende maatregelen worden afgeschaald.

Lente op de Heuvelrug

Tijdens de openingsbijeenkomst op 25 maart ging ook Lente op de Heuvelrug officieel van start. Deze nieuwe campagne is een initiatief van RBT Heuvelrug & Vallei in samenwerking met lokale partners en richt zich op wat er allemaal wél kan tijdens de lockdown. Zo kun je vanuit huis een wandeling of fietstocht maken, virtueel op bezoek gaan bij musea en kastelen en heerlijke gerechten en streekproducten bestellen. Ook voor wie eropuit wil is er genoeg te doen. Van toeren op een e-chopper tot het maken van een wandeling en van kanoën tot picknicken.

Laura Nieuwenhuis, coördinator marketing bij het RBT licht toe:

“Nu het voorjaar wordt willen veel regiobewoners eropuit en ook de boekingen bij vakantieparken en hotels komen weer op gang, deze bezoekers willen we de goede richting op wijzen. We focussen ons de komende periode daarom op mensen die al in de regio zijn en niet op het aantrekken van nieuwe bezoekers. Met oog op wat er veilig kan en wat er mag, leiden we bewoners en bezoekers weg van de drukte door inspiratie aan te bieden over coronaproof activiteiten op andere locaties.”

Respect voor de natuur

In samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wordt er in de campagne ook aandacht geschonken aan natuureducatie. Nu de druk op de natuur toeneemt, groeit het belang van goede informatie en educatie. Er is een speciale webpagina ingericht waarop informatie te vinden is over o.a. het broedseizoen dat op 15 maart is begonnen, hoe je zo min mogelijk invloed hebt op de natuurrijke omgeving en je vindt er tips om een duurzaam bezoek te plannen. Samen met natuurorganisaties wil het RBT hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn.

Meer informatie over Lente op de Heuvelrug is te lezen op www.lente.opdeheuvelrug.nl