Van schoolmoestuin tot voorbeeld Heuvelrugtuin in Maarn

Midden in Maarn, verscholen tussen basisschool De Meent en De Twee Marken, ligt een prachtige voorbeeld-Heuvelrugtuin. Initiatiefnemers Marrit, Christel, Manon, Barbara, Frederike en Inge maakten hier van de bestaande Dorpsmoestuin een echte Heuvelrugtuin.

‘Het thema van Utrechtse Heuvelrugtuin sluit enorm goed aan bij onze visie op de tuin. Tuinieren met de natuur als voorbeeld. Door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van regenwater, te kiezen voor inheemse planten en de grond zo min mogelijk te bewerken. Wij zien onze tuin dan ook als een plek waar dorpsgenoten en andere geïnteresseerden naartoe kunnen komen om anderen te ontmoeten en om er te leren en inspiratie op te doen voor hun eigen tuin’.

De huidige moestuin werd als uitgangspunt genomen bij het inrichten van de Heuvelrugtuin. Barbara van de Sande, een van de betrokkenen, heeft een tuinontwerp gemaakt waarin de gezamenlijke visie op tuinieren beter naar voren komt. ‘Daar zijn we erg blij mee’, aldus de initiatiefnemers.

Tuinontwerp voorbeeldtuin Heuvelrugtuinen

 

Veel planten die nu in de moestuin staan passen al binnen de checklist van de Utrechtse Heuvelrugtuinen, maar er is nog ruimte voor verbetering. ‘Waar we momenteel mee bezig zijn is het verwijderen van nog meer stoeptegels, de regenpijpen ontkoppelen van het riool met behulp van leuke toepassingen om het water direct in de tuin te gebruiken en het toevoegen van meer vaste planten. Naar verwachting zullen eind maart alle tegels verwijderd zijn en gevuld met zand, compost en mooie inheemse planten. Omdat we een Dorpsmoestuin zijn, kiezen we voor zoveel mogelijk eetbare planten (of deels eetbaar).

Benieuwd geworden? De tuin is dagelijks te bezichtigen en enthousiaste bezoekers en betrokkenen zijn altijd welkom. ‘We hopen dat mensen in onze tuin zien dat tuinieren met de natuur als voorbeeld prachtig is en dat ze geïnspireerd raken dit thuis ook toe te passen. We blijven onze visie voortzetten en als  betrokkenen leuke ideeën hebben voor de tuin, dan kunnen we dat wellicht uitvoeren. Het is immers een Dorpsmoestuin, we doen het samen!’, sluiten de initiatiefnemers af.